Byłam dziś w sklepie zoo po granulat dla Mleko, nie mieli CC, więc zaczęłam szukać czegoś sensownego i czytać etykiety opakowań różnych karm. Kupiłam w końcu granulat - Vita Special Adult Vitakraftu. Zapowiada się nieźle, królikowi smakuje, zawiera też specjalną formułę niwelującą zapach odchodów (cud?). Ktoś kupuje tę karmę? To nowość, czy był już może wcześniej w sprzedaży, bo nie pisaliśmy o nim do tej pory...?
W każdym razie po przeczytaniu tych wszystkich etykiet zaczęłam się zastanawiać... Tyle pisaliśmy o szkodliwości mieszanek, o tym, że zboża to nie pokarm dla królików, bo nie jedzą ich w naturze itd, a okazuje się , że zboża są wszechobecne. Są w składzie każdej karmy, także granulatów. Wiem, że są karmy gorsze i lepsze, że w mieszankach jest tyle słodkości i niezdrowych zapychaczy, że nie należy ich podawać, ale nie ma chyba na rynku karmy idealnej np. granulatu tylko z roślin. Co z tymi zbożami? Kto ustalił właściwie, czy królik może je jeść czy nie? Czy nie wpadamy czasem w pułapkę powtarzania utartych sloganów? O fachową literaturę w tej dziedzinie trudno...