to nie jest szczęśliwy wątek. Mała Mi nie żyje.
jej śmierć to tak nieszczęśliwy wypadek, że trudno to nawet opisać...mała biegała po pokoju, przestraszyła się otwierających się drzwi i uciekła pod szafę, pod którą lubiła siedzieć. najprawdopodobniej uderzyła się w głowę...to były minuty. dostała paraliżu. leżała na boku. ja dzwoniłam do doc i ubierałam się, żeby ją zabrać. nie zdążyłam...to trwało kilka minut, oddychała coraz gorzej. płakała...
sekcja zwłok wykazała tylko jedną niewielką nieprawidłowość- lekko przemieszczony drugi kręg szyjny, który najprawdopodobniej przemieścił się w taki sposób, że uszkodził pień mózgu i ośrodek oddechowy...
Mała Mi za kilka dni miała zamieszkać w nowym domu.
w dniu śmierci Małej Mi kończyłam zażalenie i zostało wysłane. dotarło do prokuratury. musiałyśmy uzupełnić brak w postaci pełnomocnictwa z Warszawy dla mnie, ale to nie problem, mieliśmy na to 7 dni, a już dzisiaj zostało wysłane do prokuratury. teraz musimy czekać.
zażalenie może uwzględnić prokurator okręgowy, tj. nadrzędny nad prokuratorem, który zatwierdził odmowę wszczęcia dochodzenia.
jeśli prokurator okręgowy nie skorzysta z tego uprawnienia i nie uwzględni zażalenia, wówczas przekaże je do sądu i to sąd zdecyduje co dalej.
myślę, że szanse na uwzględnienie zażalenia są bardzo duże...szczerze, jeśli nie zostanie uwzględnione będę w głębokim szoku, ponieważ słyszałam już opinie prokuratorów na temat tej sprawy i tego, że dochodzenie powinno być wszczęte, bo to oczywiste, że zwierzak został zamęczony. moim zdaniem zażalenie merytorycznie jest bardzo silne i trudno je podważyć...
dla nas sukcesem będzie samo wszczęcie dochodzenia bez względu na to, czy policji uda się ustalić sprawcę( chociaż tutaj mamy małą niespodziankę dla policji). czym innym jest niewykrycia sprawcy a czym innym twierdzenie, że nie ma czynu zabronionego...i tym samym jawne przyzwolenie na tego typu zachowanie.
mam nadzieję, że wszystko wyjaśni się szybko, ale tutaj nie ma żadnego ograniczenia czasowego. jeśli prokurator nadrzędny nie uwzględni zażalenia, przesyłając je do sądu będzie musiał uzasadnić swoją decyzję...i mam nadzieję, że uzasadnienie odmowy byłoby na tyle trudne, że nie będzie takiego problemu.
zaczynamy planować rozmieszczenie plakatów v. przemocy z nr interwencyjnym...część jest już w druku, dziękujemy