Autor Wątek: [ŚLĄSK] Króliczki z interwencji w mini - zoo w Świerklańcu poszukują domku  (Przeczytany 229449 razy)

Offline Kenamysz

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Ksawierek, Słonik Balonik i Bonia
  • Za TM: Basia ['] Anielka [']
Odp: [ŚLĄSK] Króliczki z interwencji w mini - zoo w Świerklańcu poszukują domku
« Odpowiedź #340 dnia: Sierpień 01, 2011, 13:38:41 pm »
Nasz kwestionariusz adopcyjny został zaakceptowany i Ksawierek zostanie z nami i z Anielką już na zawsze :) Pięknie dziękujemy i ślemy pozdrowienia :)

sonia

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: Sierpień 01, 2011, 14:21:13 pm »
Nie moze byc inaczej skoro Anielka jest zakochana :zakochany:
Zastanawiam sie tylko,czy jej nie przeszkadza to,ze  jej  ukochany  tak duzo dzieci narobil :>

TPRlover

• Gość
« Odpowiedź #342 dnia: Sierpień 01, 2011, 14:38:58 pm »
No co Ty! U króli miniaturowych trzeba mieć niezłego farta, by dorobić się potomstwa  :bunny:

Offline gumijagodowysok

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #343 dnia: Sierpień 01, 2011, 15:40:16 pm »
Nie rozumiem tej wypowiedzi. Możesz wytłumaczyć co miałaś na myśli? :P
Na moje i królicze potrzeby: http://gumijagodowysok.blogspot.com/

Nasz wątek

TPRlover

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: Sierpień 01, 2011, 15:48:22 pm »
To, że większość opiekunów miniaturek nie decyduje się na ich zakup ze względu na plany rozmnożenia. Często nasz uszak zostaje wykastrowany i kochany do końca życia jako puchaty, bezdzietny przyjaciel... np. mój Śnieżek :)

Offline gumijagodowysok

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #345 dnia: Sierpień 01, 2011, 16:01:28 pm »
Zdziwiłabyś się... Może niewielu ludzi kupuje z zamiarem rozmnożenia. Ale wielu kupuje bezmyślnie parkę, która mnoży się bez końca. Wielu rozmnaża jako żywą karmówkę. Króliki kastrowane i sterylizowane to rzadkość, na forum wydaje się, że jest ich dużo. Ale ludzie udzielający się na forum to zaledwie ułamek tych, którzy króliki mają. Niestety, uszaki zazwyczaj nie są tak wypielęgnowane i wychuchane jak nasze. A stwierdzenie, że uszak zostaje wykastrowany i kochany do końca życia jako przyjaciel, no cóż...
Przykre, ale prawdziwe.

Gdyby było tak, jak to mówisz, to SPK nie miałoby praktycznie nic do roboty. Od czasu do czasu może jakaś adopcja... A niestety interwencji i akcji ratowania królików jest na pęczki.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2011, 16:04:57 pm wysłana przez gumijagodowysok »

Nasz wątek

TPRlover

• Gość
« Odpowiedź #346 dnia: Sierpień 01, 2011, 20:30:44 pm »
Gumijagodowysok, to co piszesz to niestety prawda, z tym, że ja pisałam o opiekunach miniaturek, a nie pseudo-hodowcach.

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #347 dnia: Sierpień 01, 2011, 20:32:04 pm »
Kenamysz, gratuluję udanej adopcji! Bardzo się cieszę :)

Offline gumijagodowysok

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #348 dnia: Sierpień 01, 2011, 22:24:12 pm »
Gumijagodowysok, to co piszesz to niestety prawda, z tym, że ja pisałam o opiekunach miniaturek, a nie pseudo-hodowcach.
A ja pisałam i o jednych i o drugich niestety. Zaznaczyłam to zresztą. Są pseudo-hodowcy, owszem. Ale są i zwykli ludzie, którzy biorą parkę, żeby było miło, bo np. dzieci chcą mieć chłopca i dziewczynkę, a oni się zaczynają rozmnażać. I wtedy jest poród pierwszy, drugi, trzeci, ludzie się łapią za głowę i wtedy jeden z królików- rodziców jest oddawany, bo mnożą się tak, że nie wiadomo co robić z małymi. A teraz przy założeniu, że nie ma parki, tylko jest jeden królik- w tym momencie naprawdę niewielu osobom przyjdzie do głowy, że przydałaby się kastracja/sterylizacja. Bo po co, skoro i tak się nie rozmnożą? Najczęściej królik siedzi w klatce, więc terenu nie znaczy, czyli jego hormony nie są dla nikogo uciążliwe. A nikomu nie przyjdzie do głowy, że uszak się męczy, czy że może mieć nowotwory (ba, sama się o tym dowiedziałam dopiero po pewnym czasie będąc tu, na forum).
Pisząc, że miniaturce ciężko dorobić się potomstwa, myślę, że to nie do końca prawda, bo zdarza się to bardzo często przez nieświadomość ludzi.
Pisząc, że uszaki najczęściej są kastrowane- to już niemal mrzonka. Fajnie by było, ale nie jest. Ludzie nie mają pojęcia o zwierzętach, które trzymają w domu, które kupują w zoologicznym, bo są słodkie i puchate, a które potem siedzą całe życie w klatce, bo dorosły i nie można ich nosić na rękach ani głaskać, kiedy ma się na to ochotę.

Nasz wątek

TPRlover

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: Sierpień 01, 2011, 23:31:30 pm »
Wow, Gumi, jestem pod wrażeniem ;P Przez Twoją wypowiedź przemawia głęboka pasja! Czuję, że uratujesz wiele niewinnych istot:)
Masz rację, że większość społeczeństwa niestety nie interesuje się swoimi uszakami w należyty sposób, dlatego jak najbardziej popieram działalność tego forum i SPK i liczę na to, że tzw. pseudo-hodowców będzie co raz mniej.

Offline gumijagodowysok

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #350 dnia: Sierpień 02, 2011, 00:05:36 am »
Tu nie chodzi o pasję (chociaż swoją drogą zakróliczyłam się już chyba na dobre :D), tylko mnie po prostu krew zalewa, jak widzę podejście większości do zwierząt. Okej, ja też biorąc królika nie miałam dużej wiedzy. Wszystko rozumiem, że człowiek uczy się z czasem. No ale chyba jakaś odpowiedzialność musi być? Staramy się dowiedzieć jak najwięcej i jak najlepsze warunki stworzeniu zapewnić, a nie mieć aby mieć, żeby siedziało w klatce i ładnie wyglądało. Przykładowo- dowiedziałam się, że królice trzeba sterylizować dla ich zdrowia. Nie narzekam, że takiego wydatku nie byłam świadoma, tylko biorę się za organizowanie pieniędzy, bo to jest odpowiedzialność wpisana w opiekę nad uszakiem.

Masz rację, że większość społeczeństwa niestety nie interesuje się swoimi uszakami w należyty sposób, dlatego jak najbardziej popieram działalność tego forum i SPK i liczę na to, że tzw. pseudo-hodowców będzie co raz mniej.
Nie tylko uszakami, a zwierzakami ogólnie. Może psy i koty nie aż w takim stopniu, ale też. A gryzonie (do których króliki są wciąż wliczane) to stworzonka do klatki, którym trzeba sypnąć garść żarcia dziennie i tyle.
Pseudo-hodowców nie będzie mniej, bo nadal mają zbyt w sklepach zoologicznych, do których co chwilę przychodzą dzieci kupować puchate kuleczki.

Ale dobra, chyba starczy tego offa. :D

Nasz wątek

TPRlover

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Sierpień 02, 2011, 00:31:43 am »
Ja myślę, że przecież każdy z nas stawiał kiedyś swoje pierwsze kroki w króliczym świecie, a dzięki takim stowarzyszeniom jak SPK, błędów popełnianych przez początkujących opiekunów kosztem pupila będzie co raz mniej :) 
Chociaż wiem, że nie jest to szybki proces, to świadomość społeczna na wiele tematów powiększa się i dlatego trzeba wierzyć, że pseudo - proceder będzie jednak co raz bardziej napiętnowany. Czy bez tej nadziei na polepszenie warunków życia uszaków stawialibyśmy się codziennie, tak licznie na tym forum?

Offline charme

• Użytkownik
  • *
    • Moje króliczki :)
« Odpowiedź #352 dnia: Sierpień 02, 2011, 00:41:14 am »
Pseudo-hodowców nie będzie mniej, bo nadal mają zbyt w sklepach zoologicznych, do których co chwilę przychodzą dzieci kupować puchate kuleczki.

Można uświadamiać znajomych, dzieci, itd: "nie kupuj - adoptuj!". To dużo daje.

I tak dla rozluźnienia tematu:

Ciekawe, czy chloe pozna, który to jej wpadł w oko jak u mnie była :D

TPRlover

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: Sierpień 02, 2011, 00:45:43 am »
Kochane uszaki! Faktycznie bardzo podobne i takie malutkie przy tej misce  :heart
Jednak jeden chyba jest większy...?

Offline gumijagodowysok

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #354 dnia: Sierpień 02, 2011, 01:08:59 am »
Łał, a to dopiero wyzwanie rzuciłaś. :D

Nasz wątek

TPRlover

• Gość
« Odpowiedź #355 dnia: Sierpień 02, 2011, 05:35:11 am »
Haha :icon_biggrin No naprawdę, ten na lewo od michy ;)
Pewnie najlepiej to się je rozróżnia po wzorkach na pupci  :bunny:

Offline chloe

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #356 dnia: Sierpień 02, 2011, 08:20:24 am »
Charme, Filipek/Jimmy to ten po lewej ekranu :D

Offline megg

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Vox