Autor Wątek: Pan Lilly na DT  (Przeczytany 112556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline po_sąasiedzku

• Użytkownik
  • *
  • Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwi
Odp: Pan Lilly na DT
« Odpowiedź #60 dnia: Luty 03, 2013, 22:23:33 pm »
mojej suni - już za TM dawno temu, gdy była w domu, żadnych akrobacji i wyskoczyła łapka ze stawu bidrowego. Wet zrobił szybki fokus pokus i łapka znalasła się na miejscu. Może i w tym przypadku tak będzie:)

Offline juta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Luty 03, 2013, 22:25:37 pm »
dori , po_sąsiedzku - abyście miały rację  :*
a zdjęcia jutro - robimy!

na razie z klatki usunęliśmy również kuwetę, teraz żwirek luzem nasypany w kąciku leży,
aby Lillas nie musiał się wysilać przy korzystaniu z toalety  :lol
bo to czyścioch jest i gdy wchodził do kuwetki - ta biedna łapcia zostawała poza ...  smutny_krolik
Króliczki poszukują Wirtualnych Opiekunów!
http://forum.kroliki.net/index.php/topic,13054.220.html

Offline Scampi

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Edzio "Dziulek"
  • Za TM: Skampusia "Cika" moje słońce
« Odpowiedź #62 dnia: Luty 03, 2013, 22:50:59 pm »
Trzymamy kciuki!

Offline joac

• Moderator forum
  • Moje króliki: Gacek, Tosia, Eryk, Wróżka, Miluś, Balbina
  • Pozostałe zwierzaki: ZA TM: Pandzia, Rubens, Kapirek (11.04.17), Szarunia (19.02.19),
  • Za TM: Trusia (8.04.19), Frycuś (30.04.19), Baron (27.07.2019), Baksio (30.09.2019), Pandora (16.01.2020)
« Odpowiedź #63 dnia: Luty 04, 2013, 08:32:53 am »
Trzymamy kciuki, kiedy jedziecie do lekarza? Biedny Liluś, to taki słodziak :przytul
Wirtualny opiekun

Wątek Uszatej Bandy: http://forum.kroliki.net/index.php/topic,14703.0.html

Offline mavee

• Użytkownik
  • *
  • Za TM: Kropeczka,moje małe serduszko
« Odpowiedź #64 dnia: Luty 04, 2013, 08:42:54 am »
Joac,dziasiaj jedziemy,właśnie dzwonię do lecznic,jak już będę wiedziała co i jak,to dam znać.

Offline juta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Luty 04, 2013, 18:42:54 pm »
mavee z Panem Lilly wracają z Opola od weta do domu;
nie jest dobrze  :/

niby na zdjęciu nie wyszło złamanie, ale są inne niepokojące objawy  ;(
dodatkowo - króliczek nam bardzo chudnie,
mavee wcześniej mi tego nie zgłaszała, nie zauważyła, że utrata wagi jest tak znaczna,
od dnia kastracji 12 stycznia, do dziś 4 lutego, Pan Lilly z wagi 1,35kg zszedł do 1kg;
jest bardzo źle;

mam nadzieję, że za chwilę mavee sama wszystko tu opisze, bo rozmawiałyśmy bardzo krótko i nie chciałabym czegoś namieszać w relacji z lekarskiej wizyty;

Offline joac

• Moderator forum
  • Pozostałe zwierzaki: ZA TM: Pandzia, Rubens, Kapirek (11.04.17), Szarunia (19.02.19),
  • Za TM: Trusia (8.04.19), Frycuś (30.04.19), Baron (27.07.2019), Baksio (30.09.2019), Pandora (16.01.2020)
« Odpowiedź #66 dnia: Luty 04, 2013, 18:51:42 pm »
:( :( - co się dzieje z tym słodziaczkiem? :( Czekamy na relację Mavee, czy lekarz wpadł na jakiś pomysł odnośnie do diagnozy i leczenia...
Wirtualny opiekun

Offline mavee

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Luty 04, 2013, 19:35:28 pm »
Ech,myśli zebrać nie mogę,jak tu wszystko z ładem i składem opisać.Byłam w jednej z polecanych przez jute lecznic w Opolu.Liluś miał zrobione rtg,które nie wykazało złamania,wybicia itp.Za to na zdjęciu przy stawie kolanowym są widoczne zmiany,których nie powinno być.Lekarka powiedziała,że może to być stan zapalny i to by był wariant optymistyczny,lub w tej gorszej wersji zmiany nowotworowe.W środę lekarz z tej lecznicy,ma być we Wrocławiu i ma się skonsultować,tak więc dopiero w środę będę coś więcej wiedziała.Ta łapka ma zmniejszone czucie,pewnie dlatego nie odczuwa dużego bólu i chętnie by kicał.Jest również podejrzenie o zaatakowanie cuniculi,ale lekarka mówiła,że według niej to mniej prawdopodobne,gdyż Lilek nie wykazuje innych cech króliczków zaatakowanych tym pasożytem.Liluś miał na miejscu zastrzyki i dostał tabletki do podania w domu.Według lekarki,jeśli jest to stan zapalny,to zostanie wyleczony,a ze względu na szerokie działanie leków pomogą również jeśli było by to cuniculi.Próbuję rozszyfrować nazwy tych leków,które mam tu zapisane,ale nie bardzo mi idzie,nigdy wcześniej nazw tych leków nie słyszałam,chciałam zeskanować,ale kabel od drukarki mi nie działa.To tak na szybko piszę,co pamiętam.Acha,co do tej utraty wagi,to jakoś od paru dni taki chudszy mi się wydał,ale ponieważ jadł z apetytem,bobkował jak trzeba i normalnie się zachowywał,to się tym nie martwiłam.Dopiero od wczoraj rana ewidentnie było widać,że jest z nim coś nie tak.Może ktoś z większym doświadczeniem szybciej zauważył by niepokojące objawy :(

edit:
z leków co rozczytałam dzięki google to enrobioflox,to dostał w zastrzyku i w tabletkach do podawania w domu,reszta to środki przeciwbólowe ogólnie,w zstrzyku dostał również vit.C
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2013, 19:52:09 pm wysłana przez mavee »

Offline joac

• Moderator forum
« Odpowiedź #68 dnia: Luty 04, 2013, 19:43:20 pm »
Mavee, może by ktoś doświadczony zauważył, a może nie. Dopiero ta łapka dała niepokojące objawy i od razu zareagowałaś.
No cóż, nie brzmi to wszystko za dobrze, zmiany w stawie, niewiadomego pochodzenia, utrata wagi... trzeba czekać do środy, na konsultację z wrocławskimi lekarzami.
Mavee, póki co zrobiłaś, co mogłaś. Jeśli to są zmiany nowotworowe, to nikt tu nie zawinił, zresztą jeśli stan zapalny, to też. Oby był to stan zapalny, a Liluszek zwalczył chorobę.
Trzymaj się, tulę kochanego Lilusia i Ciebie :przytul

enrobioflox to antybiotyk często królikom podawany, moje uszaki też zawsze na początku są tym leczone.
Wirtualny opiekun

Offline juta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Luty 04, 2013, 19:55:35 pm »
musimy zrobić badanie na e. cuniculi ...

mavee - łap te nieszczęsne siuśki, bo jeśli to e. cuniculi, to im wcześniej podejmie się leczenie - tym jest ono efektywniejsze;
teraz, pozostała nam do opłacenia pierwsza faktura, jest to ok. 100zł (mavee - ile to dokładnie?),
a nie będzie ona jedyna ....

bardzo pilnie poszukujemy wirtualnego opiekuna!

Offline mavee

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Luty 04, 2013, 20:14:35 pm »
Tak,tak,jutro z rana będę łapała i jak tylko złapię to lecę z tym na pocztę.Mam nadzieję,że polecony priorytet dojdzie na czas.Faktury mi nie wystawili,bo prześlą ją prosto do SPK,ale dostałam taką kartkę:

Za tydzień w poniedziałek mamy mieć wizytę kontrolną.W zaleceniach jest również powtórzenie rtg za jakieś 3 tygodnie.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2013, 20:18:02 pm wysłana przez mavee »

Offline Kasia DT

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Luty 04, 2013, 21:53:31 pm »
Biedny króliś, oby to był tylko stan zapalny... Dużo głasków dla małego!
Kto pomoże?

Offline juta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Luty 05, 2013, 15:31:35 pm »
z króliczkiem nie jest dobrze  :(

Offline joac

• Moderator forum
« Odpowiedź #73 dnia: Luty 05, 2013, 15:32:10 pm »
Co wiesz więcej, Juta>?
Wirtualny opiekun

Offline po_sąasiedzku

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Luty 05, 2013, 15:34:09 pm »
:(( jednak to nie tylko stan zapalny?

Offline juta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: Luty 05, 2013, 15:54:31 pm »
zmiany się nie wycofują, mimo podawanych leków  :nie_wiem
ja wiem, że to za wcześnie, że niecierpliwa jestem, ale .... chciałabym aby działy się cuda;
podjęłyśmy decyzję, że Lilluś przyjedzie na leczenie do Wrocławia, i tu będzie w DT;
podróż - w czwartek;
przywiezie go Sicca i od razu dopilnuje, aby królik był właściwie zdiagnozowany na Klinikach ...
ehhh,
człowiek pokocha i chciałby aby żyły jak najdłużej ...

Offline joac

• Moderator forum
« Odpowiedź #76 dnia: Luty 05, 2013, 15:56:42 pm »
Mavee się pewnie przywiązała bardzo do Lilusia, z takim uczuciem i przejęciem o nim pisze...
Dobrze, że maluszek pojedzie do Wrocławia, lekarz będzie pod nosem. czy będzie u Sicki? Bardzo, bardzo mu kibicujemy :przytul
Wirtualny opiekun

Offline juta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Luty 05, 2013, 16:01:21 pm »
Sicca jest już teraz na śląsku, wyprowadziła się z Wrocławia;
jeszcze czasami do nas wpada i .... aby wpadała jak najczęściej!

Offline mavee

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Luty 05, 2013, 16:18:00 pm »
Ech...ja już nic nie mówię,wszystkie swoje żale jucie w mailach wylałam.Poprawy póki co nie ma,za to widzę,że Lilluś chudnie w oczach.Cały czas ma apetyt,bobkuje jak trzeba,tylko tych nieszczęsnych siuśków nie udało mi się jeszcze pobrać.Za chwilkę znowu będę próbować.Ciężko będzie mi się z nim rozstać,co o tym pomyślę,to...tylko przed dzieciakami muszę się trzymać,bo one już wystarczająco przejęte,maluchy się popłakały na wieść,że Liluś wyjeżdża-jak poważny może być jego stan im nie mówię,ale same widzą że nie jest dobrze.Mam nadzieję,że pod fachową opieką dojdzie do siebie,że to nie jest coś bardzo poważnego.To pierwszy uszak,z którym miałam tak bliski kontak.Po kastracji tak szybko doszedł do siebie-w życiu się nie spodziewałam takiego obrotu sprawy,cały czas w szoku jestem.

Offline po_sąasiedzku

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Luty 05, 2013, 16:24:19 pm »
We Wrocławiu jest dr Piasecki, dr Toś to i może maluszkowi pomogą, zdiagnozują. Może wszystko obróci się w dobrą stronę i wyleczony Liluś wróci na łono "zastępczej rodziny" Trzymam mocno kciuki