ja własnie ostatnio zrobiłam z tata taki mały kojec dla Tofika. jest długi na 2,5 mestra i szeroki na około metr. konstrukcja jest z drewna i osiatkowane jest po bokach i od góry żeby królik nie wyskoczył. Same paliki moga nie wystarczyć bo siatka jest elastyczna i będzie się krzywić, albo królik może sie pod nią przepchać. My najpierw zrobliśmy ramki które obilismy siatka i dopiero potem zbiliśmy w całość. Tylko trzeba pamietać by postawić na równym podłożu. Aha i jeszcze jedno. odrazam zostawianie króliczka na dłużej bez nadzoru w takim kojcu. po pierwsze zagrażaja mu wbrew pozorom koty krecace sie po okolica, a druga sprawa....królik zwyczajnie mógłby zaczać się podkopywać i uciec. ja własnie się cieszę bo będziemy chyba latem zmieniać ogrodzenie na ogrodzie na te takie betonowe konstrukcje (od tamtej strony nie zalezy nam na specjalnym efekcie wizualnym, ale na tym by złodzieje nie mieli możliwości zajrzeć co znajduje sie na posesji, to niestety ostatnio u nas plaga, i ginie z ogróda wszystko od kawałków metalu, porabanego drewna itp - szok, bezrobocie robi swoje). Więc jak zmienimy ogrodzenie to pozostanie mi tylko jedna ścianaka ogrodzenia do zabezpieczenia drobniejsza siatka i królik bedzie mógł biegać ile wlezie. Na razie muszą mu wystarczyć szelki i ten kojec. Ale pierwsza rzecz jaką nalezy uczynic, to planuje jeszcze zgrabić jakies pozostałości liści, czy drobinek po zimie, zeby Tofik nie zjadł czegoś szkodliwego. Jest już zaszczepiony na mykosomatoze a za około 2 tygodnie pójdziemy po szczepionke na pomór. To podobno potrzebne jesli planuje sie wypuszczanie króliczka na dwór.
Ależ się ucieszyłam ze już mozna naszego nowicjusza wypuszczac na dwór...tylko i tak...je sli mi jest zimnawo i jest lekki wietrzyk to czy jemu to nie zaszkodzi?hmm w sumie ma futerko, ale tez od poczatku przebywa w domku gdzie temperatura nie spada poniżej 19 stopni. No nic, bede go powoli przyzwyczajać, poczatkowo po kilkanascie minut, az jak juz bedzie na pewno ciepło to na dłużej. ja czesto robie cos na ogródku, chocby jakieś przyciannie zywopłotu czy cos podobnego, więc wtedy Tof może kicać pod kojcem.