Byłem w sklepie. Niestety nie ma pigwy czyli wyściółki. Poszukam jeszcze po paru sklepach. Wyścieliłem im klatkę trocinami. Kuwety nie ma. Nie wiem czy to jest potrzebne bo moje króliki załatwiają się w kącie. Tylko bobki są w trocinach. Kuleczka na szczęście zapomniała smak trocin i nie ma na nie apetyt. W końcu nie było w klatce je 8 dni, a za ten czas zapomniała o tym pokarmie drzewnym. Dzisiaj albo jutro wypuszczę moje króliki na łóżeczko. Trzeba wyciąć dwa pręty aby można było zrobić wejście do klatki. Muszę jeszcze wyścielić i przygotować domek z pudełka składanego (z tektury mogły by zjeść. Jeden bok złożę, a żeby nie było twardo wyścielę kocem lub ręcznikiem. Skoro króliki dobrze widzą w nocy to nie trzeba im żarówki. Łóżeczko będzie w osobnym pokoju bo w sypialni nie ma miejsca. Chociaż mała żaróweczka
5-watowa nie zaszkodzi. W końcu mi to nie przeszkadza, a króliki mogły by być zadowolone. Aby nie wypadły (bo w końcu nie wiadomo co one wymyślą, łóżeczko włożę do kąta, jeden bok będzie zablokowany klatką, drugi dużym dmuchanym materacem. Myślę że nie wypadną. Pigwa chyba jest niepotrzebna, bo króliki nie smakują się w trocinach i po nich nie kichają. Nie wiem dlaczego, Kuleczka inaczej niż Pusia nie lubi głaskania. Głaszczę je po równo, Kuleczka lubi po czole, ale za głaskaniem po tułowiu ucieka. Może się jeszcze nie przyzwyczaiła do mnie. Pusia była przed przyjściem Kuleczki bardzo dużo głaskania. Kuleczka zawsze była bardziej nieśmiała, ale na dywanie biegała najbardziej ze wszystkich. Martwę się czy ją coś boli, muszę spędzić z nią większość czasu. Choć uspokaja mnie to że Kuleczka wypoczywa na boku. Chyba raczej boi się głaskania z góry, albo muszę ją częściej brać i przyzwyczajać do siebie. Rzadko glaskam króliczki bo nie mam na to czasu. Jak podkładam jej rękę to ona się oddala. Na pewno nic jej nie jest, tylko jest młoda i się jeszcze nie przyzwyczaiła do pieszczot.
Zrobiłem moim królikom po dwóch stronach pięterko (po 25 cm) Często się wylegiwują i śpią na nim. Dół klatki stanowi dla nich jadalnię i ubikację. Często skaczą z dołu na górę i z góry na dół. Pięterka zrobione są z paneli podłogowych.
Mam pytanie: Czy królikowi potrzebna jest kuweta
marcin96