Autor Wątek: Zator?  (Przeczytany 14234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Linka

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 27, 2008, 19:03:22 pm »
AMy - dobrze, że pojawiły się pierwsze bobki :). Za dwa dni będą już duże :P
Podawaj te leki, siano i wodę. Masuj brzuch.

I nie podawaj trawy!

xxx

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 27, 2008, 21:19:36 pm »
dawalam swojemu krolikowi olej WIELE razy i zawsze mu pomoglo nawet gdy weci nie dawali mu juz szans (bo Fuzel uwielbia pozerac klaki z linienia i to pelna paszcza)....olej stosowany jest tez u ludzi do robienia lewatyw z racji tego ze ZMIEKCZA nawet kamienie kalowe,woda (bez soli) nie przejdzie przez jelita czlowieka a co dopiero krolika....olej parafinowy natomiast tak(jest bardzo slabo wchlanialny)wiec pojenie krolika woda ma jakis sens ale nie sadze by go przepchalo....woda wchlania sie w poczatkowym etapie jelita,jakim cudem wiec dotrze do konca?ma szanse gdy jest np slona,ale tego bym krolikowi nie radzila robic(dawac slonej wody do picia)

pozatym mysle tez ze liczy sie DOSWIADCZENIE a nie tylko teoria ksiazkowa ktora niekiedy bywa mylna....wstrzymala bym sie z odradzaniem komus czegos co moglo by pomoc jego krolikowi tylko dlatego bo ty tak wyczytalas......masz w tym doswiadczenie ze tak pewnie odradzasz ten sposob????

co do siemienia lnianego to stosuje je tez zapobiegawczo(Fuzel ma specyficzna siersc i zjada pukle wlosow gdy linieje,kazdego sezonu sie zapychal,weci chcieli juz go kroic ale sie uparlam i nie dalam)....odkad zaczelam mu dawac siemie lniane gdy linije nie zapycha sie juz....

pozatym..jesli krolik zapycha sie jedzeniem(co jest dziwne)np podawanym tylko suchym granulatem bez dostepu do wody to siemie lniane tez pomoze bo wchlania wode i dostarcza ja w dalsze partie jelit....wiec POLECAM

Linka

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 27, 2008, 21:24:19 pm »
xxx - Twojemu królikowi to pomogło, ale czy królikowi Amy tez?
Widać juz poprawe przeciez - są pierwsze bobki (sama kiedyś mialam podobne), i po co zmieniac wszystko? Olej może być ok (jesli tak sadzisz, nie mowie, że nie jest bo nie stosowalam) ale czy to ma sens jesli krolik juz wraca do zdrowia? Powolutku i bez eksperymentow.

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Zator?
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 27, 2008, 21:28:00 pm »
Amy, jak uszaty?
Trunia ['] na zawsze w moim :heart

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
Zator?
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 27, 2008, 21:34:52 pm »
moj uchol tez kiedys byl lecz. olejem ale zwyklym,tak kazal wet. do tego wegiel,leki p/bolowe i p/wzdeciom,udalo sie go uratowac ale mysle,ze wetowi sie udalo
czytalam,ze zanim zastosuje sie olej(jakikolwiek)trzeba zbad. jakiej jest konstystencji(zbita sucha kula,czy gliniasta)ale tego weci nie robia bo do tego podajze jest sprzet potrzebny(RTG)
mysle,wiec,ze olej to ryzyko bo mozna zaszkodzic,
lepiej pod. ugotowny kleik z siemienia lnianego na poslizg,jest napewno bezpieczny
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
- Albert Einstein

xxx

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 27, 2008, 21:56:34 pm »
nie napisalam tego odnosnie kroliczka Amy....ale opislalam dlaczego polecam ta metode.(odzew na nie zalecanie ;) ..czytalam ze z kroliczkiem juz lepiej.....zazwyczaj przy zatkaniu kroliczka wlosami sprawa wyglada dramatycznie....i mysle ze warto zaryzykowac z olejem w takim przypadku,choc uwazam ze lepiej w czasie linienia dawac zapobiegawaczo kleik z siemienia....

jest tez taki preparat dla kotow przeciwko zapychaniu siercia..ale ze wzgledu na sklad wole go nie stosowac(np jajko)....

Offline Amy

• Użytkownik
  • *
  • Członek SPK wspierający/honorowy
Zator?
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 27, 2008, 23:49:22 pm »
No więc Fluffy'emu daję duuuużo wody i herbatki z rumianku i mięty, masuje brzucholka, poza tym troche dzisiaj biegał - już lepiej było niż wczoraj z tym bieganiem. Lakcid i Espumisan cały czas podaje..
Bobki powoli się pojawiają. Było kilkanaście małych w ciągu dnia.. także już lepiej.

Dzwoniłam do 2 weterynarzy dzisiaj (z Krakowa i Bydgoszczy) - ich odpowiedzią było podawanie małemu oleju parafinowego.. Nic więcej od nich sie nie dowiedziałam.. Jeśli przez noc nie zobacze nowych bobków to jutro idę z małym do weta, może coś innego wymyśli..
(btw.. nie byłam u weta bo tutaj nie ma klinik, jest tylko 2 weterynarzy, którzy z tego co sie dowiedziałam nie przyjmują w weekendy.. :/)

Pinuś ['] , Fluffy ['] , Pysio ['] & Flip [']

xxx

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 28, 2008, 02:17:16 am »
ja bym dala mu to siemie lniane....NIE ZASZKODZI mu nawet jesli nie pomorze,jesli robi juz bobki to nie jest tak zle....cos sie tam mu ruszylo,po siemieniu powinno pojsc wiecej tego....siemie jest tez odzywcze,dziala oslonnie na przewod pokarmowy a takze leczniczo na biegunki i zaparcia....polecam

Offline Amy

• Użytkownik
  • *
Zator?
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 28, 2008, 18:52:49 pm »
Dziewczyny! Fluffy robi bobki!! Obeszło się bez weta. :)
Póki co nie robi tyle ile zawsze, ale już się ruszyło.
Dziękuję Wam z całego serca za pomoc i rady!! Fluffy też dziękuje!!

Arya

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 28, 2008, 20:56:35 pm »
Przepraszam, że tak trochę nie na temat, no, ale...
Pisałaś ten temat 26 . I pisalaś przez te prawie pełne 3 doby tu an forum szukając porad...a nie szłaś do weta ! Zator jest bardzo poważny i powinnaś iść do weta, bo podejrzewam , że P-ń są jakieś lecznice które mają otwarte w nawet niedziele wiec tu  nie byłoby problemu.

Mój maluch miał podejrzenie zatoru w piątek podwieczór i nic nie jadł - ale postanowiłam poczekać do rana soboty z pójściem do weta, bo nawet 12 h nie minęło, odkad nie robił bobków.Ale w moim przypadku bobki się pojawily po ok. 5,5 h od ich nie robienia, i zaczął wtedy też jeść, więc tu nie trzeba było iść do weta.

Naprawdę dziwię się Tobie, że nie szłaś do weta.

Ale...to tylko moje prywatne zdanie.

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
Zator?
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 28, 2008, 21:23:21 pm »
Arya doczytaj dziewczyna nie jest z poznania i juz zaczely pojawiac sie bobki
jednoczesnie bylyscie w tej samej sytuacji :>
- Albert Einstein

Arya

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 28, 2008, 21:32:29 pm »
Że już zaczeły się pojawiać, to przeczytalam, ale mnie to zdziwiło, że trwalo to niepełne 3 dni, a Amy nie poszła do weta.
Ad. miejscowości to akurat patrzyłam na profil...tam jest p-ń wpisany

Nawiasem Reniaw, to wlasnie od wczoraj tak oglądam bobki Łatka, i zaraz po wyprodukowaniu wzięłam 2 bobki i je przepołowiłam - z bobków faktycznie wystawały włosy.

Offline Amy

• Użytkownik
  • *
Zator?
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 29, 2008, 07:36:31 am »
jesli przeczytalabys wszystko w tym temacie to tez pewnie dowiedzialabys sie ze w poznaniu juz nie jestem i jak wspomnialam tutaj gdzie obecnie przebywam sa weci ktorzy przyjmuja od pn-pt. jesli mialabym mozliowsc isc do weta to bym tutaj nie pisala na forum.

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
Zator?
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 29, 2008, 10:42:22 am »
Amy jak uchol??
 obserwuj go
z zatrou "wychodzi" sie etapami,bobki pojawia sie i potem znow moze ich nie byc
byc moze bedzie musial jeszcze dostawac leki
pomysl co bylo przyczyna zatoru bo bedziesz musiala to zmienic aby zator sie nie powtorzyl
- Albert Einstein

Arya

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 29, 2008, 10:51:47 am »
Dobra, przepraszam - uważnie nie czytałam całego tematu i nie doczytałam, że jesteś teraz w miejscowości gdzie wetow nie ma w soboty i niedziele.
Jeszcze raz przepraszam za niedoczytanie.

Offline Amy

• Użytkownik
  • *
Zator?
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 29, 2008, 19:02:42 pm »
Reniaw, powoli robi kupki, podaje mu tylko siano i wodę, dla pewności dam mu jeszcze siemię lniane dzisiaj, zeby go dobrze nasmarowało od środka i jeszcze espumisan ;)  mam nadzieje, że będzie ok.
Ale dziwi mnie to naprawdę, ze się zatkał, nic innego oprócz granulatu, siana, jabłka, marchwi nie ruszy - no może jeszcze jakaś rolkę papieru pogryzie i tyle. nigdy nie miałam z nim problemów. bardzo często tez go czesze, żeby wyczesać mu wychodzącą sierść.

I proszę nie potępiajcie mnie za to ze nie byłam u weta, czasami po prostu nie ma możliwości żeby coś zrobić..

Linka

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 29, 2008, 19:06:09 pm »
Amy - nie potępiamy!
Czasem fachowa opieka i leczenie dają więcej niż porada w internecie.

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
Zator?
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 29, 2008, 19:10:22 pm »
jaka il granulatu podajesz i ile razy dziennie?tak samo warzywa i owoce?
uchol musi jesc spora il sianka,suszek,zieleniny :P
teraz powinno byc ok,tylko przez jakis czas pozostaw go na samym sianku i wodzie,nawet z dwa tyg.
- Albert Einstein

anka1388

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 29, 2008, 22:50:52 pm »
Bardzo sie ciesze, ze z kroliczkiem juz lepiej...

jednak jak wiele osob dziwie sie, ze nie poszlas od razu do weta. Sama mam w miescie weta , ktory nie za bardzo zna sie na krolikach, no ale zawsze jest to weterynarz, ktory skonczyl studia, ktory zna sie na zwierzetach.... Zawsze mozna do niego pojsc , pokazac krolika, zapytac ... i potem napisac na gg co Ci wet napisal a  na pewno osoby wz forum doradzilyby czy tak na pewno zrobic :)

Tym razem obeszlo sie bez weta, ale pomysl , ze nastepnym razem sama mozesz sobie nie dac rady...

Pozdrawiam, wyglaskaj ode mnie kroliczka

xxx

• Gość
Zator?
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 29, 2008, 23:44:49 pm »
heheh....przecierz napisala ze nie mogla do weta.....dziwie sie jak to czasem ludzie zamiast czytac uwaznie od razu pouczaja....czasem przeczytanie jednego posta powyzej nie wystarczy;-)lepiej czytac wszystkie...tak na przyszlosc;-)