Autor Wątek: Bobki  (Przeczytany 23569 razy)

Doma

• Gość
Bobki
« dnia: Czerwiec 02, 2008, 10:08:44 am »
Cóż jak sam tytuł wskazuje, będzie to temat o bobkach. Od pewnego czasu Kłapcio zaczął zjadać własne bobki :nie_powiem Zamiast ceko wcina dzienny kał :oh: Czytałam gdzieś, ze króliki mogą posunąć sie do takiego czynu, jeżeli są strasznie głodne, ale to nie możliwe, ponieważ wyżywienie ma zapewnione...Stąd do was moje pytanie. Dlaczego on to robi? Czy mu to nie zaszkodzi i kiedy przestanie to robić. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź, bo ta sytuacja wydaje mi się bardzo dziwna...

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
Bobki
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 02, 2008, 10:15:32 am »
Dlaczego zjada - nie wiem. Ale mu na pewno nie zaszkodzi :)
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Doma

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 02, 2008, 10:19:50 am »
to dobrze, że mu nie zaszkodzi, przynajmniej mniej sprzątania :P

[ Dodano: Pon Cze 02, 2008 3:06 pm ]
A czy ktoś wie dlaczego je zjada?

AZI1983

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 02, 2008, 21:55:33 pm »
Kiedy ja byłam ze swoim Bugsiem u weta i zadałam mu to samo pytanie wytłumaczył mi, że króliki mają słabą perystaltykę jelit, muszą zjadac (oprócz tego co im dajemy) coś co pomoże im przesuwac bez problemu pokarm. Ze wzgledu na to, że nie mają one odruchu wymiotnego muszą jedzenie wydalic w postaci bobków nawet jeśli zjedzą za dużo. Miękkie bobki, to tzw. cektorofy (inaczej kał witaminowy lub nocny). Królik powinien zjadać je wprost z odbytu, aby także przerobić powtónie i pozyskać niezbędne do życia składniki. :wow  Jeżeli widzisz te cektrofki, oznacza to, że kroliczek ich nie zjada, co jest równoznaczne z niewłaściwą dietą lub chorobą.
Sprawdź dokładnie jadłospis swojego ulubienca. Być może dieta jest zbyt kaloryczna lub ma niewłaściwy skład mineralny.
NAtomiast jeśli zjada czasem też " normalne" bobki to oznacza,że jego organizm potrzebuje więcej "kupki" do przerobienia a jej nie wytworzył w luźnej postaci, więc sobie musi poradzic inaczej. Także nie ma się czym martwic.  :DD

Doma

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2008, 08:33:54 am »
Ja wiem, że ceko musi zjadać, i zjada. Tylko chodzi mi o to że od tygodnia non stop zjada bobki...

Dominikfue

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 03, 2008, 11:55:22 am »
Moja też tak ma  :oh: , ale częściej rozgryza je i wypluwa niż zjada a bardzo głodna też z pewnością nie jest. Zawsze ma w pokoju sianko i jakaś zieleninę czy granulat.
Niech sobie zjadają, nie powinno zaszkodzić. Kiedyś słyszałam, że młode króliczki mogą tak robić. Zresztą - może to taka królicza moda   :rotfl2

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 03, 2008, 20:11:51 pm »
Mój robi tak samo - czasem przegryza i wypluwa  :oh:  Ceko zjada wszystkie  :jupi

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2008, 22:32:11 pm »
A jak królik robi mniejsze bobki?
Bo Śnieżka zaczęła robić mniejsze. Ilość tak sama jak zwykłe, ale dziwi mnie rozmiar. Nie są malutkie ale nie są też takie jak normalnie, tak 2/4 albo 3/4 tego, co zawsze było. O co tu chodzi?  :oh:

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2008, 23:07:26 pm »
Przeczytaj ten artykuł z linka, który dałam. Tam jest napisane, że jak mniejsze to początki zbierania się kuli włosowej w żołądku. Ja z moich obserwacji Groszka widzę, że jak go nie wyczesuję to ma mniejsze bobki albo pozlepiane także chyba ten artykuł ma rację. Postaraj się zadbać, żeby jadł dużo siana i często go wyczesywać, że nie zjadał własnej sierści.

esculap

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 11, 2008, 16:59:43 pm »
SEn, a nie zmieniałaś czegoś w diecie ostatnio?

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2008, 15:06:29 pm »
A ja mam taki problem: często sie zdarza, że zamiast suchych bobków Ciapula robi takie miękkie, jakby zbite i to strasznie śmierdzi.... Czy ktoś we o co tu chodzi i jak temu zaradzić??? Może to normalne???
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2008, 16:23:47 pm »
Ciapusia, to są cekotrofy, czyli kał nocny. Jest to zupełnie normalne u kroliczków, więc nie masz się czym przejmowac, natomiast problem może byc wtedy gdy uszaty ich nie zjada, a powinien, poniewaz kał ten zawiera niezbędne składniki odzywcze potrzebne do sprawnego funkcjonowania układu pokarmowego. Jesli je widzisz to pewnie Twoj ich nie zjada :/ . Być może ma zbyt bogata diete. Czym go karmisz?
Trunia ['] na zawsze w moim :heart

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2008, 16:44:38 pm »
Karmie go karmą "Animals" i do tego daję zawsze coś zielonego (sałatę, albo koperek itp). Dodaje też 2 "Frykasy"(również z firmy "Animals"). I to na tyle. Oczywiście dostaje jeszcze siano, a w lato gałązki do obgryzania. No właśnie ona część je, a część zostawi, no a jak jest wypuszczona, a ja mam ciemny dywan to nie jest przyjemnie wdepnąć w niezauważone, śmierdzące, miękkie gó*no. Mam jej ograniczyć jedzenie czy jak??? :/
Nic skargi nie pomogą -

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2008, 17:00:13 pm »
Ciapusia, i właśnie w tym tkwi cały problem= żywienie. Podajesz mu mieszankę, a kroliki nie powinny jeść tak kalorycznego pokarmu tylko granulat. Musisz ją stopniowo przestawić na zdrową żywność. Poczytaj to tak na początek: http://www.porady.kroliki.net/?p=dieta
http://uszata.com/eksplorer/dieta/ogolna.html
Te strony to podstawa, wiec będziesz miała ogólny zarys jak żywić mała, aby była zdrowa ;)

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2008, 18:34:59 pm »
Ojej nie wedziałam... dziekuje za info. Problem w tym, że nie wiem czy mój (juz 3,5 letni) królczek zaakceptuje nową dietę, skro od małego jadł tą. I jakos nie rozumem co oni tam napisali. Jak się powinno dawać ten granulat???? Ja jej daje pół miseczki dziennie "Animalsa". A teraz??? Jejku strasznie sie boje tego przestawiania. Boje sie, że zrobie cos zle i..... że Ciapuli z nami nie będzie... :(
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 13, 2008, 18:55:25 pm »
Musisz stopniowo dawać coraz mniej mieszanki a coraz więcej granulatu.
Granulatu podaje się dwie płaskie łyżki dziennie.
Pół miseczki mieszanki to za dużo.
Co ogólnie je Twój króliczek? Oprócz Animalsa? Jakie warzywa, owoce? Co do ścierania ząbków?

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 13, 2008, 19:22:34 pm »
Oczywiście. Pisałam, że oprócz karmy daję jej cos zielonego(koperek, pietruszkę, sałate itp.) Ale jak to za dużo??? Ona jest chudziutka, a na pewno na nic  nie choruje, bo chdze z nia do weterynarz średnio raz na 2 miesiące. A jak przejdę na granulat to moge jej dawać tylko rano 2 łyżki??? I co do tego (no bo przeciez nie sam granulat)?? W jakich ilościach???
Do ścierania zębów daje jej galązki(rózne - buku, dębu, jabłoni itp) Kurcze nie wiem juz co robić....
Nic skargi nie pomogą -

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
Bobki
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 13, 2008, 19:52:58 pm »
Podstawą króliczej diety jest siano i zielenina. Granulatu daje się łyżkę rano i łyżkę po południu (lub wieczorem - zależy jak ma ustalone pory karmienia). Na pewno królik nie umrze z głodu. Z zieleniny i warzyw można dawać koperek, pietruchę (korzeń też), marchewkę i nać, buraki i nać, cykorię, sałatę rzymską, zioła (bazylię, miętę, tymianek itp.), selera, brokuła i wiele innych. Poczytaj info z linków, które podała Karusia. Po przestawieniu na zdrowe jedzenie króliczek na pewno nie przeniesie się za tęczowy most... Bez obaw. Tylko wszystko stopniowo.

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 13, 2008, 20:06:18 pm »
A siana ma pod dostatkiem? Zjada je czy nie?
Rano lepiej nie, bo pożre od razu. Lepiej rano i po południu albo wieczorem.
Mam nadzieję, że nie dajesz kolb albo dropsów, bo to jest chemia i kalorie.
Karma animalsa też nie jest dobra, a granulat odpowiedni dal królika to Cuni Duo, Cuni Complete oraz może być Wildlife Rodent Food.
http://animalia.pl/produkt,3587,105,Versele_Laga_Cuni_Duo_pokarm_dla_kr%C3%B3lika_1kg.html   - Cuni Duo
http://animalia.pl/produkt,7457,105,Versele_Laga_Cuni_Complete_pokarm_dla_kr%C3%B3lika_500g.html  - Cuni Complete
http://www.sklep.videozoo.pl/product_info.php?products_id=1216  - Rodent Food

Polecam też suszone zioła i warzywa zuzali :
http://animalia.pl/sklep.php?firma=Zuzala&przeznaczenie=&cena=&tylko=&sort=0&kat=177

Jak to nie sam granulat? Granulat, siano, warzywa, owoce jako przysmaki, gałązki, polecam włączenie suszonek...

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 13, 2008, 20:06:57 pm »
A jakie granulaty są najlepsze??? I czy mozna podawać królikom zwykłą sałatę??
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 13, 2008, 20:08:47 pm »
Sałatę? Z tego co wiem to rzymską.
Co od pytania odnoszę się do mojej poprzedniej wiadomosci, bo wysłałyśmy w tym samym czasie.

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
Bobki
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 13, 2008, 20:13:27 pm »
Ciapusia, weź Ty poczytaj dyskusje w dziale dieta - do wyboru do koloru - tematów multum. Dowiesz się więcej, niż Ci pewnie na codzień potrzebne  :>

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 13, 2008, 20:15:00 pm »
Oczywiście. Siana ma pełno. Kolby dostaje bardzo, bardzo rzadko (ale nie wiedziałam, że sa szkodliwe), a teraz na pewno juz w ogóle ni będę jej ich dawać. Dropsy raz kupiłam i nie ma sie co przejmować bo Ciapula za nimi nie przepada. Z takich smakołyków to systematycznie dostaje jedynie te frykasy. Możecie je zobaczy w zoosklepach, albo w markecie. A czy granulat w Vitapolu może być??? I czy wymienione przez Ciebie granulaty są łatwo dostepne w sklepach??? Dzieki za pomoc.
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 13, 2008, 20:21:18 pm »
Vitapol ma za mało włókna, za dużo białka.  
Niestety, te granulaty nie zawsze są dostępne. Ale polecam zamawianie na animalii, to naprawdę solidny sklep. Przy okazji można tanio kupić suszki.  
Frykasy są pełne chemii, lepiej ich nie podawać. Animals to w ogóle jedna z najgorszych firm. Lepiej go zamienic na suszonki.
Ale warto zapytać w zoologicznych, moze sprowadzą. Albo zamówić w internecie. Nie warto truć krolika.

esculap

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 13, 2008, 20:39:08 pm »
Cytat: "Ciapusia"
I czy mozna podawać królikom zwykłą sałatę

W sałacie kumulują się różne świnstwa stosowane do upraw. Jak masz własny ogródek to możesz podawać tyci tyci, bo może także wywoływać biegunkę.

[ Dodano: Pią Cze 13, 2008 8:43 pm ]
Boje sie, że zrobie cos zle i..... że Ciapuli z nami nie będzie

Na pewno skrócisz mu życie tymi Frykasami animalii.

Wystarczy że zastosujesz się do rad Sen i Bośniaka i będzie na pewno dobrze.

Nie zapomnij o wodzie!!!

I przypadkiem nie dawaj kostek wapiennych.

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 13, 2008, 23:23:10 pm »
Ciapusia, nie przejmuj się, że królinka ma 3,5 roku. Ja zmądrzałam kiedy Szaruś miał ponad 2 i spokojnie przestawiłam go na zdrową dietę ;) . Najwazniejsze jest to zeby nie truc kroliczka dłużej, bo własnie taki sposób zywienia jak do tej pory może skrocic mu zycie, albo doprowadzic do wielu chorób. Dobrze, ze trafiłas do nas na forum :) . Teraz musisz uzbroic sie w cierpliwosc i powoli zmienic diete kroliczkowi. Dawałas mu juz kiedys granulat Vitapolu? Jesli chętnie go jadł, to może spróbuj najpierw od niego zacząć, potem wprowadzisz ten docelowy czyli jeden z tych które wymieniła Sen. Ja swojego przestawiałam kupujac mu najpierw mieszanke Prestige, taka nie zawierajaca ziaren, a potem granulat. Poszło gładko :P . Wazne zeby nie było drastycznie i zeby maluch nie odczuł bardzo tego braku ''przysmakow'' :> . Nie podawaj juz nigdy kolb, dropsów, ciasteczek. To mozesz odstawic od razu bez zastanowienia. A no i kostki wapiennej, jesli ja miał Twoj uszaty.

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 14, 2008, 09:15:22 am »
No i wywal Frykasy, zostaw tylko tą mieszankę, i faktycznie tak jak mówiła Karusia - najlepiej zacząć od mieszanki Prestige (firma Versele Laga) a jedną z mieszanek jest Cuni Crispy - domieszano tam granulat Cuni Duo, potem może łatwiej będzie przestawić. I wywal Frykasy, to chemia. (nie wiem, czy w Cuni Crispy są ziarna, ale jeśli są, to powybieraj, słonecznik także, można też to zasiac i podawać w formie kiełków) Ale w każdym razie potem powinno być prosciej z samym granulatem. Aha i kolby itp. zamień na suszone zioła i warzywa :)

[ Dodano: Sob Cze 14, 2008 9:39 am ]
http://animalia.pl/produkt,12116,105,Versele_Laga_Cuni_Crispy_pokarm_dla_kr%C3%B3lika_1kg.html  - oto mieszanka Cuni Crispy, znajduje sie w niej granulat Cuni Duo
http://animalia.pl/produkt,3572,105,Versele_Laga_Prestige_Premium_Pokarm_Indoor_dla_kr%C3%B3lika_800g.html - kolejna mieszanka Versele Lagi, musisz dokupić do niej granulat i mieszać (njpierw 3/4 mieszanki, potem 24 mieszanki, potem 1/4 mieszanki a potem sam granulat, oczywiście każdy etap powinien trwać kilka dni)
http://animalia.pl/produkt,3570,105,Versele_Laga_Prestige_Premium_Pokarm_Nature_dla_kr%C3%B3lika_1kg.html  - kolejna mieszanka tej firmy, przestawianie tak samo jak poprzednio
Cuni Crispy najlepiej podawać kilka dni, a potem tak samo jak w innych mieszankach (najpierw 3/4 mieszanki itd. )
Musisz powybierać słonecznik i zboża.
I jakie dokładnie dajesz warzywa? Wymień wszystkie. Sałata polecana nie jest. Królik powinien jeść dużo warzyw.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 16, 2008, 22:20:31 pm »
Myślę, że nie potrzebne sa aż takie zmany w jej diecie. Ona dosc dobrze oswaja się z nowymi wydarzeniami (np. 2 dni temu wymienilam jej klatke na duzy kojec i jest szczesliwa jak nigdy). Teraz mieszam jej granulat z karmą, ale mysle, że za pare dni w ogole odstawie ja od mieszanki. Ciapusia naprawde dobrze znosi takie zmiany(jak jedziemy w nowe miejsce na wakacje to pierwsze co ona chce zrobic to zbadac nowy teren jak najszybciej!!)Co do warzyw to dostaje: marchewke, rzodkiewke(liscie i korzonki), liscie z kalafiora, pietruszke, koperek i wlasnie salate(ale nie wiedzialam ze nie jest zdrowa). Oprocz tego: jablko, kaniczyne, mleczyka i swieza trawke.
Aha i jeszcze takie pytanko. Czy moge jej mieszac granulat z Vitapolu i Cuo Duni?? Bo ja jak najszybciej chcialam jej zmienic diete ale w zadnym z najblizszych zoosklepow nie bylo polecanych przez was karm, wiec kupilam z Vitapolu. Ale dzis bylam w M1(real) i w tamtejszyb zoosklepie "Nerro" zobaczylam Duo Cuni. Oczywiscie od razu kupilam ale teraz nie wiem czy moge je mieszac czy nie??
Nic skargi nie pomogą -

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 16, 2008, 22:26:13 pm »
Ciapusia, pewnie, ze mozesz ;) . Nic sie nie stanie, tylko zeby nie wybierala samego Vitapolu, cos czuje ze chyba tak bedzie, bo Duo Cuni zawsze jest na drugim miejscu jesli chodzi o gust uszatych :> , ale jest zdrowszy. Zobaczymy ;) moze Ciapka jest inna :lol

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 17, 2008, 09:30:33 am »
Heh, to fajnie że sie dobrze czuje ze zmianami, ale tu nie chodzi o to. Tutaj chodzi o układ pokarmowy, który jest bardzo delikatny i gwałtowne zmiany mogą skończyć się biegunką.
W czasie przestawiania (wyczytałam gdzieś na stronach SPK) powinno się podawać siano, wodę oraz ten granulat, który jest aktualnie zmieniany.
Nie wiem, czy jest sens podawania Vitapolu. Powinnaś mieszać jej stara mieszankę z granulatem, a po co dwa rodzaje? Jak jej zasmakuje bardziej Vitapol to będzie wybrzydzać.
Najpierw powinnaś podawać 1/4 granulatu, potem 2/4 granulatu, potem 3/4 i potem tylko granulat, zmniejszając go do ilości dwóch łyżek dziennie. Płaskich łyżek.  
Nie mozna gwałtownie wyeliminować mieszanki.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 17, 2008, 13:52:01 pm »
Tak tylko czy jak juz kupilam ten z Vitapolu to mam go teraz wyrzucic??? Moja Ciapula to straszny wybredniol - to fakt. Dlatego kupowalam jej wczeniej mieszanke z Animalsa bo nic innego nie chciala tknąć. Nawet tych najdrozszych. Ale dobrze zastosuje sie do waszych rad :*
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 17, 2008, 21:01:23 pm »
Chodziło mi o to, że jak jej zasmakuje Vitapol to może być ciężko z Cuni Duo.
Jeśli będzie zostawiać granulat to nie dawaj jej potem niczego oprócz siana. W końcu ruszy. Może być ciężko po tym animalsie, to jedna z najgorszych karm jakie są w Polsce.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 17, 2008, 21:21:52 pm »
Naprawdę??? A dlaczego najgorsza??? Kurczę mam wyrzuty sumienia...
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 17, 2008, 21:34:19 pm »
Bywało, że zwierzaki po tym chorują, karmy te mają zły skład i mnóstwo chemii.
Nie martw się, lepiej późno niż wcale. Ja od razu zaczęłam szukać stron o królikach, potem Wataha mi wszystko wyjaśniła, wyszkoliła i powiedziała o adopcjach. Miałam wielkie szczęście, że od razu kupiłam klatkę 100, granulat, siano, zioła itp. Prędzej czy później trafiłabym na forum ale Śnieżka dzięki temu wszystkiemu ma domek i bardzo ją kochamy.
Mieć kuzynkę z królikiem i doświadczeniem to szczęście, a nie każdy miał wcześniej kontakt z kimś kto sie zna na królikach. A sprzedawcom zależy na zysku a nie na zwierzętach, czasami zdarzy się ktos doswiadczony i doradzi. Ale niestety rzadko. A już o żywieniu to kompletna klapa.

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:22:34 pm »
Ciapusia, przeczytaj skład pokarmu Animals na opakowaniu, sama chemia, barwniki. Ja czytałam ostatnio skład chomiczego bo szukałam czegos nowego dla mojego szkraba Bodzia to się przeraziłam jak oni truja te biedne zwierzaki :( . Trunia ['] zawsze jadła Animalsa, pamietam ze baaardzo jej smakował i do konca zycia mieszałam jej to z Vitapolem (pokarmem podstawowym-mieszanka, bo wtedy jeszcze nie wiedzialam ze kroliki nie powinny jej jesc). Taka kiedys byłam, ale teraz juz bym tego wiecej nie zrobiła, stawiam na naturalne u zwierzakow!

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:32:23 pm »
To znaczy na opakowaniu pisze że jest z dodatkiem probiotyku, który zapobiega występowaniu chorób... Nie wiem mam nadzieję, że nic jej nie bedzie przez moja niewiedzę. I jeszcze te zachęcające opisy karmy..... Po prostu masakra...
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:37:11 pm »
Ale oni kity wciskają :/

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:44:15 pm »
Cytuję: "Mieszanka paszowa badana laboratoryjnie, gwarantowana wysoka jakość."
            "Mieszanka paszowa uzupełniająca dla królika jest kompozycją 22 odpowiednio dobranych składników, zawierających wszystkie niezbędne aminokwasy, mikro i makroelementy, białko i włókno, które gwarantują dobre zdrowie i prawidłowy rozwój Twojego ulubieńca. Dodatek probiotyku "Pionerr PDFM" w produktach piekarniczych zapobiega występowaniu chorób."
To jest napisane na opakowaniu karmy Animals. No i ja sie widocznie na to nabrałam... :/
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:45:22 pm »
Ile to ma włokna, ile tłuszczu?

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:50:52 pm »
Kurcze nie. Nie umiem sie doczytać... Nie znam sie na tym...
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:53:33 pm »
Włókno czasami występuje pod nazwą błonnik. Jeśli nie ma składu procentowego to świadczy o tej karmie jeszcze gorzej.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:58:23 pm »
Jest tylko: ziarna zbóż - 65%, susz z zielonek - 24%, nasiona roslin strączkowych - 7%, nasiona roslin oleistych - 2%, produkty piekarnicze - 1,5%, warzywa - 0,5%.
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 17, 2008, 23:01:35 pm »
Bardzo dziwny skład  :bejzbol

Dominikfue

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 18, 2008, 09:31:17 am »
Ciapusia, Bardzo spory odsetek zbóż - to nie za dobrze. Ponadto, produkty piekarnicze  :oh: Poza tym, króliki nie powinny jeść mieszanek. Na stronie aseti jest na liście produktów zakazanych. Cytuję:

" karmy typu "Mieszanka" -króliki powinny jeść pokarm niskokaloryczny, wysokowłóknikowy i zjadać go w dużych ilościach, aby dochodziło do prawidłowego ścierania zębów.
Przyjrzyjmy się więc teraz składom mieszanek dla królików, które możemy kupić w sklepie. Jeżeli przeczytają Państwo etykietki, okaże się, że są to karmy wysokokaloryczne, wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe i niskowłóknikowe.
Dlaczego tak się dzieje? Czy twórcy tych produktów nie mieli pojęcia o królikach?
Nie - po prostu mieszanki te nie zostały stworzone z myślą o króliczkach domowych. Karmione nimi są króliki na fermach, które służą "innym celom". Mają one albo szybko urosnąć i zostać przeznaczone na mięso, albo być królikami rozrodowymi i w kółko rodzić młode, mogą też być to angory, od których oczekuje się pięknego włosa.
Cechą wspólną tych trzech grup produkcyjnych jest to, że w krótkim czasie od ich organizmów oczekuje się wielkiego wysiłku. Stąd też taka karma (wysokokaloryczna, wysokotłuszczowa, wysokobiałkowa) , dostosowana do zadań, jakie się przed tymi królikami stawia.
Nie muszę chyba dodawać, że zwierzątka te nie żyją długo, nie zdążą się więc rozwinąć u nich skutki ujemne żywienia takim pokarmem.
Zatem mieszanki zborzowo-orzeszkowo-pestkowe (a także kolby i dropsy) nie powinny być stosowane (choć króliki bardzo je lubią), gdyż są one sztucznym wymysłem człowieka, niezgodnym z tym, co królik je w naturze i jak funkcjonuje jego przewód pokarmowy.
Skutkiem takiego żywienia jest wiele chorób wymienionych poniżej. Podawać je można (jeżeli w ogóle) tylko w bardzo niewielkich ilościach."

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 18, 2008, 09:47:31 am »
Ym.
Królik dorosły nie może jeść jakoś dużo granulatu, najlepiej dwie łyżki. Granulat jest miękki, na nim nie pościera ząbków. Dokładniej to na sianku ściera ząbki, bo czytałam tu gdzieś, że to nie zależy od twardości tylko długości przeżuwania, a zanim takie siano połknie musi długo gryźć.

Dominikfue

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 18, 2008, 10:08:25 am »
A co sądzicie o tym nowym niemieckim granulacie, który ma stłumić zapachy bobków? Jak dla mnie to jakaś chemia nieziemska :/ Porównywalnie - to tak jakby podawać przez lata człowiekowi papkę, po której np robiłby kupę w kształcie serca o przyjemnym zapachu. Albo ta karma jest bardzo nie zdrowa, albo to jakaś bzdura kompletna. o.0

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 18, 2008, 10:49:32 am »
Ciapusia skład procentowy na opakowaniu karmy Animals jest z boku, nie z tyłu ;)  Tam na pewno znajdziesz. Jest tam jak pamietam zdjecie pani patrzacej przez mikroskop, a ponizej skład. Poza tym z tego co zacytowałas wynika, ze jest to mieszanka uzupełniająca :> , a na głownej stronie pisze ze pokarm podstawowy :zdenerwowany . Juz sie kilka razy spotkałam z takimi bzdurami na karmach, ta pewnie nalezy do nich.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 18, 2008, 11:32:34 am »
Oh rzeczywiście :lol  Nie zauwazylam.... To tak: woda - 9%, popiół surowy - 2%, białko ogólne - 10%, włókno surowe - 5%, tłuszcz surowy - 3%.
I to na tyle. Ja naprawde wczesniej nia milam o tym pojecia.... mam nadzieje ze przez to nie bedzie zadnych komplikacji u mojego uszatego....
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 18, 2008, 12:09:41 pm »
5 % włókna  :bejzbol
To jest od frykasa czy mieszanki? Podaj skład i tego i tego.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 18, 2008, 12:34:22 pm »
To co podałam to skład mieszanki, a jesli chodzi o Frykasy to niestety nie ma opakowania, al sprawdze to w najblizszym czasie.
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 18, 2008, 12:48:05 pm »
Ona jadła 3,5 roku mieszankę po 5 procent włókna?  :nie_powiem
Bardzo, bardzo źle. Porównanie, Cuni Duo ma 21 % włókna  :(  Ja bym się nie męczyła z Vitapolem tylko jak najszybciej wprowadziła Cuni. A jadła jakieś zioła, suszonki? To też wprowadź, np. mniszek lekarski. Większość królików go lubi.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 18, 2008, 13:07:50 pm »
Dobrz wprowadzę :*  A co do karmy to ja naprawdę nie wiedziałam....
Nic skargi nie pomogą -

Pixia

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 08, 2008, 09:27:06 am »
A więc moja Kropka nie zjada wszystkich ceko, z mieszanki zostawia te zielone pałeczki, które powinna wcinać. Z tego co obserwuję trochę ceko zjada ale po dłuższej chwili a a jak nie sprzątnę to po prostu się na nich położy. Ma 6 tygodni i czytałam że to może być również wynikiem zmiany pokarmu, odstawienia od matki. Czy powinno mnie to niepokoić? Jeśli to jest możliwe chciałabym jej oszczędzić dodatkowego stresu jaką jest wizyta u weta, przynajmniej narazie.

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 08, 2008, 10:12:11 am »
Jeżeli nie zjada ceko to ma zbyt kaloryczną dietę - napisz dokładnie co jej podajesz i w jakich ilościach. Jak mój nie zjadał to przyznam, że nie szłam do weta od razu, zmieniłam dietę i ceko zniknęły. Na pewno trzeba się tym zająć, bo ja przyznam, że nie wyobrażam sobie życia z tymi śmierdzielami  :lol

Pixia

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 08, 2008, 11:02:31 am »
Tak wygląda jej karma Xtra Vital Premium Junior:

Zjada te wszystkie kolorowe kulki a te pałeczki zostawia.

Stąd mój niepokój, nie chciałabym niczego przegapić bo ona młodziutka.
I do tego dzisiaj jakaś taka smutna leży, nawet z klatki nie wyszła.  :(  :(

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 08, 2008, 11:57:30 am »
Moja króliczka tez kiedyś zostawiała ceko i to był mój błąd, bo zamiast granulatu dawałam jej mieszankę.... :oh:  A potem wynikły inne problemy z mojej głupoty, bo postanowiłam naprawić swój błąd i zmienic jej diete no i oczywiście zrobiłam to za szybko i moje mała zachorowała na zator :/
Teraz jest juz zdrowa i jeszcze raz powoli zmieniam jej ta dietę. Twój kicolek też powinien jeść granulat, a nie mieszankę(widziałam kiedyś granulat 'JUNIOR') więc lepiej teraz zacznij to wprowadzać, a nie jak królik będzie juz duży(mój błąd).
Sen masz racje... z tym sie nie dało wytrzymać... :oh:
Nic skargi nie pomogą -

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
Bobki
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 08, 2008, 12:30:01 pm »
A potem wynikły inne problemy z mojej głupoty, bo postanowiłam naprawić swój błąd i zmienic jej diete no i oczywiście zrobiłam to za szybko i moje mała zachorowała na zator

Zator się nie robi ze zmiany diety. Nawet zbyt szybkiej.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 08, 2008, 12:45:43 pm »
A mi wetka powiedziała, że stara karma miala tam czegoś mniej i jak gwałtownie przestawiłam małą na nową to jej organizm nie nadążał z strawieniem jej przez co karma sie zbierała:hmmm
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 08, 2008, 13:31:05 pm »
Wątpię. Raczej przez sierść. Szczotkowałaś ją?
Ja wczoraj podejrzewałam zator u Śnieżki bo nie chciała jeść i mało robiła bobków, ale dzisiaj apetyt lepszy i stosik bobków na wykładzinie ;)  Ale chyba coś z nią nie tak bo przez większość czasu siedzi pod biurkiem. Rzadko wychodzi :/
I kontakty sie psuły od szczepienia, możliwe, że Śnieżka zaczęła się bać?

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 08, 2008, 14:23:08 pm »
Pixia, w jakim czasie ona zjada tę miskę mieszanki?? Bo to chyba trochę za dużo jak na małego królika - stąd cekotrofy. To będzie tam chyba z 4-5 łyżek tak na oko po misce Ferplastu, którą też mam, albo i więcej. Zjada Ci w ogóle siano??

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 08, 2008, 17:13:12 pm »
Pixia, malutka ma zbyt kaloryczna diete, wiec nie bedzie zjadać cekotrofów. Wiem ze jesli maluchy jedza granulat to moga miec go 24 godziny na dobe, bo rosną ale wydaje mi sie ze mieszanke to powinnas dawkować. 2 łyżki rano i 2 wieczorem  w zupełnosci wystarczą, i tak pewnie z tego wszystkiego nie zje. Zostawi granulki, tak jak teraz. Biedna nawpycha się róznych kolorowych badziewstw i nie ma ochoty na coś, co dało by jej jakies składniki odzywcze potrzebne teraz szczególnie. Karmienie mieszanką może prowadzić do niedoborów, bo królik wybiera, a w granulacie ma wszystko w jednym. Wazne zeby jadła sianko! A podejrzewam, ze przy mieszance nie bedzie miała na nie ochoty :/ . Plusem jest to, że nie dali Ci w tym zoologiku karmy gorszej typu Megan (jak mnie :bejzbol ), Animals, czy Vitapol. Xtra Vital jest jedną z lepszych firm produkujacych jedzenie dla zwierzat. Pamietam, bo kupowałam swoim szczurkom. Jest troche podobna do Versele Lagi. Jest w niej mało ziaren zbóż, co wazne ;)

Ciapusia, zator u Twojej króliczki po zmianie karmy mógł się zrobić z tego powodu, że jej układ pokarmowy, do tej pory pracujący na zwolnionych obrotach przez trawienie cięzkiej mieszanki musiał bardzo szybko przestawić się na trawienie granulatu z duzą zwartoscią błonnika. Dlatego ja jestem zwolenniczka kupienia najpierw lepszej mieszanki (jesli jakdł oczywiscie te ziarnowe typu Animals, Vitapol jak mój np.), w której nie ma tylu ciezko strawnych ziaren np. własnie Versele Lagi, Xtra Vital, a potem granulat docelowy. Nie jest to wtedy taki szok.

Pixia

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 08, 2008, 18:50:15 pm »
Cytat: "Danae"
PixiaTo będzie tam chyba z 4-5 łyżek tak na oko po misce Ferplastu, którą też mam, albo i więcej. Zjada Ci w ogóle siano??

To było nasypane do zdjęcia, chciałam po prostu pokazać co w niej jest.
Dostaje rano i wieczorem dwie łyżki ale powiem szczerze że aż się trzęsie jak dostaje miskę.
I nie zabieram jej tej miski bo ona dosyć dużo sobie biega i jak się zmęczy to idzie podjeść i pospać. Podczas dnia cały czas podgryza sobie sianko, nawet jak leży i odpoczywa na ręczniku, który sobie upodobała to kładę jej tam sianko i jak leży to po prostu mieli. :lol  :lol

Karusia dokładnie tak jak napisałaś tak jej daje. Co do samej karmy myślałam że za lepszą cenę będzie bardziej przyjazna dla Kropki a tu  :dobani  :dobani . Zastanowię się nad delikatnym wprowadzeniem granulatu chociaż razem z tą mieszanką to on raczej nie będzie
miał szans. Co ja z tym worem jedzenia teraz zrobię. Szkoda wyrzucić. :buu

Dziewczyny dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Bobki
« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 08, 2008, 22:10:39 pm »
Uff  :lol  już się obawiałam. Ja nawet małemu królikowi sypałabym po 1 łyżce 3 razy dziennie. Wiem jakie ja katusze przechodziłam, żeby odzwyczaić Groszka od granulatu 24/7 (doradzili w zoologu), a później walenie w klatkę itd. i już nigdy więcej granulatu 24/7. Dobrze, że mój chociaż jadł granulat a nie mieszankę. Jak ma ceko zmiejsze troszkę ilość tej mieszanki i zobacz czy ceko znikną.

Pixia

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 09, 2008, 08:31:36 am »
Danae dziękuje jeszcze raz za radę. :bukiet  :bukiet

BeautifulDisasterrrr

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpień 30, 2008, 14:22:28 pm »
Mój królik ma 4 miesiące. Daje mu rano pokarm Vitapol (białko ogólne 16%, tłuszcz surowy 3,8%, włókno surowe 11%, popiół surowy 4%)tak nie pełną miseczkę, a na noc daję mu sianka. Czy to dobre ?

I proszę, wyjaśnijcie mi o tych cekotrofach czy czymś bo jestem zielona :DD

Offline Truffle

• Użytkownik
  • *
  • 진기씨,사랑해~
    • dA
Bobki
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 30, 2008, 14:26:20 pm »
przeczytaj watki o diecie i wywal vitapol jesli chcesz miec zdrowego krolika.
wejdz tez na www.porady.kroliki.net

szczegolnie ten watek: http://porady.kroliki.net/?p=dieta
Haikus are stupid
I cannot write them at all
Deal with it, retard.

Viss

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 05, 2010, 13:42:55 pm »
Słuchajcie, nie wiem czy sie już martwić, czy jeszcze nie.

Od niedzieli mamy Śnieżynki. Dostałam od Iwony spis tego co jedzą, niczego nie zmieniłam, trzymam sie tez ustalonych dawek i pór. Siano i woda przegotowana non-stop. Jedzą bardzo dużo siana.
Bobki robią piękne, okrągłe, duże, suche i całkowicie bezwonne. Ceko nie znalazłam, czyli zjadają.
Ale codziennie rano, czyli dziś drugi raz, znajduję brązowa plamę poza kuwetą. Jedna plama, nie śmierdzi ale jest całkowicie płynna, jednolitej konsystencji.
Pod omykami czysto, więc nie wiem która to. Przegrzebałam całą kuwetę, ale nie ma tam nic poza pięknymi bobkami.

Co o tym sądzicie? Czy to może być ze względu na stres? Co moge robić źle?

Offline MAS

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Tymon,Dudek
  • Pozostałe zwierzaki: świniaki Zorro&Garcia,
  • Za TM: szkoda pisać
Bobki
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 05, 2010, 13:46:11 pm »
Może to mocz ??.czasami ma taką barwę.

nati

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 05, 2010, 13:47:09 pm »
To może być mocz. Króliczy mocz to właśnie raczej zawiesina o brązowej barwie. Możesz wstawić fotkę?

Offline mysza

• Użytkownik
  • *
  • Członek SPK wspierający/honorowy
Bobki
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 05, 2010, 13:47:43 pm »
Viss, hmm, moze cos nie tak z moczem? mialy robione badanie? Jezeli dajesz wszystko tak jak ustalila Iwona, to powinno byc bez problemu... Mozliwe jest to, ze to stres, ale, ze siuski sa brazowe?  :hmmm

Viss

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 05, 2010, 13:48:34 pm »
nati, serio? Ale mocz w kuwecie jest jasny i dobrze rozmiękcza Pinio, więc musi tez być rzadki.
Mnie sie wydaje, że to kał. Jest dość gęsty. Gęstszy od normalnego moczu.

Zdjęcie oczywiście zrobię, jeśli problem sie powtórzy. :)

nati

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 05, 2010, 13:55:34 pm »
Chodziło mi o to, że nie jest tak płynny jak mocz ludzki, a co do barwy to tutaj są siuśki królika, pozwolę sobie wykorzystać fotkę dori:

Oczywiście barwa moczu zależy od diety ale jeśli tak to wygląda to nie ma czym się martwić.
Jeśli to co Ty znalazłaś wygląda inaczej, to pisz. Będziemy myśleć dalej ;)

nuka

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 05, 2010, 16:59:20 pm »
Nawet jasny mocz niestarty od razu ciemnieje. Wiem po tym jak Mały nalał na podłogę w takim czasie, że już byłam spóźniona, pobiegłam do pracy, plama została jasna. Jak wróciłam była ciemnobrązowa.
To siusiu, które wsiąknęło już w żwirek nie ma szans zmienić koloru.

Viss

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 05, 2010, 17:38:49 pm »
Cytat: "nati"
Jeśli to co Ty znalazłaś wygląda inaczej, to pisz.
niestety wygląda inaczej. Rano starłam plamę, więc zdjęcie mogę zrobić jeśli to się powtórzy. Na ręczniku, którym ścierałam wyglądalo jak rozwolniona kupa. Tylko bardzo mnie dziwi jedna taka plama, tylko w nocy na dziesiątki normalnych zdrowych bobków. Króliki mogą mieć rozwolnienie wybiórczo? :D

Offline ais

• Członek SPK
  • Członek SPK
Bobki
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 05, 2010, 19:03:03 pm »
hej :)

prawdopodobnie wybiorę się do Was w ten czwartek (jeszcze będę dzwonić) to wtedy sprawdzimy, o co chodzi. U  mnie takich sensacji nie zauważyłam, ale pewnie to wpływ różnych czynników zewnetrznych, może wpływ nowej wody  - zmiana wody przeciez nawet u człowieka wywoluje problemy.

W razie czego na Gocławiu przyjmuje lek wet Anna Kryspin, namiary są tu:

lek.wet. Anna Kryspin
lecznica AVET
ul. Umińskiego 1 (WARSZAWA - GOCŁAW)
tel. (022) 671 61 78
otwarta w tygodniu do godz. 22:00, w sobotę do 15:00, w niedzielę do 13:00.
www.a-vet.strefa.pl

Viss

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 05, 2010, 21:38:43 pm »
ais, ok, zostawię dla ciebie plamę do wglądu. ;)

[ Dodano: Sro Sty 06, 2010 10:01 am ]
Dzisiaj problem sie nie pojawił. Przejrzałam dokładnie kuwetę przy sprzątaniu i cały kojec ale nic nie ma. Ulżyło mi, mam nadzieję, że to tylko stresowe i juz nie wróci, skoro dziewczynki czują sie u nas coraz lepiej. :)

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
Bobki
« Odpowiedź #76 dnia: Marzec 22, 2010, 20:55:46 pm »
Hej, to w końcu przy zatorze są właśnie biegunki, czy też zatwardzenie?
Przy którym podaje się lakcid ;) ?

nuka

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #77 dnia: Marzec 22, 2010, 22:38:31 pm »
ppx, lakcid to nie jest lek tylko probiotyk, czyli bakteryjki dobre, które dobrze wpływają na stan kroliczych jelit. Pomaga przy biegunce, pomaga przy zatorze.
Napisz co się dzieje z uszami Twoimi konkretnie. Najważniejsze objawy:
Zator - koraliki bobkowe, coraz mniej bobków, coraz mniejsze bobki
Wzdecie - nadmuchany brzuszek, brak bobków
Biegunka - sama wiesz

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
Bobki
« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 22, 2010, 23:33:01 pm »
Kicek robi małe kupki...
Posprzątałam klatkę przed chwilą, zobaczymy teraz, czy lepiej.
Czyli najlepiej dawać kiwi, sienie lniane i lakcid? :)

nuka

• Gość
Bobki
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 22, 2010, 23:49:21 pm »
Tak, kiwi albo sok z ananasa albo papaje, siemię może być, lakcid pomoże.
pepe, obserwuj bobki, bo jak już masz takie objawy u Kicka to domowe sposoby mogą okazać sie za mało skuteczne. Tym bardziej, że juz kilka dni temu pisałaś o osowiałości, czyli stan chorobowy trwa dłuższy czas. Byłaś u weta??

Offline ppx

• Użytkownik
  • *
    • KiG
Bobki
« Odpowiedź #80 dnia: Marzec 23, 2010, 15:05:55 pm »
Tak, ale wszystko ok było, dostał lauko coś tam i dostałam polecenie obserwowania bobków. ;)

[ Dodano: Wto Mar 23, 2010 3:06 pm ]
o już wiem - laktulozę chyab :3