Witajcie kochani.
Od piątku w moim domku zamieszkał mały baranek angorka - Gizmo
Jest kochany i przez te 3 dni jak jest u mnie nauczyl sie wielu rzeczy- pije z pojnika, sika do kuwetki, je mi z ręki, sam przybiega do kratek jak do niego przychodze i go wołam. Ogólnie, bardzo szybko sie adaptuje do nowych warunków
Mam tylko jeden problem- on jest bardzo chudziutki- pod osłoną futerka same kości i skora
normalnie wystają mu łopatki jak go głascze i jest taki mciupki szkrabik...Był u Veta ze mną i wszystko jest ok- skóra i futerko w bardzo dobrym stanie, oczka, uszka i ząbki też, bobki idealne więc nie wiem jaka może być przyczyna tej jego "chudości" i , ze z niego taki niejadek..
Po za siankiem i wodą nic go nie interesuje. W desperacji kupilam mu te kaloryczne, tluste dropsiaki, żeby chociaz troszke energii miał w sobie i jadl cokolwiek. Te pokochal odrazu. Wiem, że sa niezrowe i niepowinien ich jesć ale lepsze to nić w ogole nic nie jedzący malec- pozatym tam jest dużo białka i tłuszczu więc jak na tego chudzielca to chyba jest dobrze mu go od czasu do czasu dostarczyc
Daje mu tak2-3 dropsy dziennie i czekam z nadzieja, ze w końcu zainteresuje się "glebiej" zawartością swojej miseczki
A wkładam tam przedewszystkim to czym ( tak twierdzi sprzedawca) byl wcześniej karmiony czyli VITAPOL -pełnowartościowy granulat dla gryzoni i dokupiłam mu jeszcze VITAKRAFT for Kids- pelnowartościowa karma dla młodych króliczków z kompleksem vitamin- ani tego ani tego nie je choć podaje mu to w miseczce wymieszane razem- czasem podejdzie, powącha i nadgryzie tylko troszke.
Dropsy są z VITAPOLU o smaku owoców leśnych i wczoraj próbowałam też salatkę z VITAPOLU taką do kuli smakuli kupila i próbowałam mu dac z ręki, bo tak najchętniej zjada jak już i zostawił więc włożyłam do miseczki razem z resztą odrzuconego żarełka
Sianko bardzo lubi skubać i podaje mu też VITAPOL- sianko nadnoteckie, wodę pije mineralną źródlaną Ustroniankę i jest z niej zadowolony- więcej jej pije niż zwykłes kranówki przegotowanej wic pod tym względem nie narzekam
Pomóżcie Gizmkowi maluchowi żeby w końcu cos jadl i choć trochę przybral na wadze!!!