Autor Wątek: Diabielskie zachowanie  (Przeczytany 24175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sen

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:20:38 pm »
A nie masz możliwości poproszenia rodziców o pomoc?

manatasia

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:22:00 pm »
Cytat: "Sen"
A masz możliwość osłonienia ściany? Jakieś płytki czy coś?

Przede wszystkim muszę zaszpachlować tamtą dziurę i pomalować póki farba zdąży szybko wyschnąć. Myślałam o takich dużych prostokątach z drewna do zakrycia ściany, ale boję się, że ona będzie próbowała wejść za nie i w końcu któryś spadnie i katastrofa gotowa. Muszę nad tym pomyśleć, ale teraz wiem na pewno, że trzeba się lepiej zabezpieczyć przed jej zębami i pazurkami :P

Sen

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:23:21 pm »
Hmm, może jakieś kafelki, albo plastikowe, czy tam drewniane, cienkie płytki do ściany. Żeby nie mogła na to wejść.
Jak dużą ma zagrodę?

manatasia

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:24:30 pm »
A nie masz możliwości poproszenia rodziców o pomoc?

Mój tata od początku nie był zadowolony z mojej decyzji i generalnie zrobił zagrodę, ale na tym jego pomoc się skończyła. Mama za to lubi królika, często karmi, głaszcze (bo mimo wszystko ona daje się głaskać) ale gdy przychodzą kłopoty typu np. choroby, problemy, różne sytuacje wymagające zasobów materialnych to raczej trzyma stronę taty.

[ Dodano: Nie Sie 24, 2008 3:25 pm ]
Hmm, może jakieś kafelki, albo plastikowe, czy tam drewniane, cienkie płytki do ściany. Żeby nie mogła na to wejść.
Jak dużą ma zagrodę?

Z tego co pamiętam to 90x100 cm

Sen

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:27:01 pm »
Może spróbuj ich przekonać, że sterylizacja może poprawić jej zachowania? (i raczej tak się stanie, bo zabieg uspokoi hormony :))
I jak dużą ma zagrode?

Majewa

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:28:13 pm »
króliki niszczą z nudów , postaraj się  spędzić z nim więcej czasu , wejdź do zagródki usiądź
i czekaj , obserwuj królika, daj mu nawiązać kontakt ,poświęcaj mu dużo uwagi  !!  powtarzaj to co dziennie , drap go , jak Cię ugryzie psiknij ( pokaż mu że boli ) przyciśnij lekko jego główkę do ziemi  pokaż kto tu dominuje  :przytul

[ Dodano: Nie Sie 24, 2008 3:37 pm ]
ścianę możesz zabezpieczyć plastikową płytą PCV jest praktycznie nie do zdarcia króliczymi ząbkami  co prawda nie zbyt estetyczna lecz też nie za droga  i w przypadku odczepienia nie wyrządzi szkody królikowi  :lol

Kumor44

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:40:10 pm »
Hmm...to moze cos takiego daj na sciane.... ja takie mam przy lozku na scianie jest to identyczne tylko inny rozmiar i kolor ....wiem ze to sa rolety ale gdybys wyjela te metalowe ze sznurkiem ;p to by bylo idealne !! popros taty i napewno  ci pomoze a jesli masz meble do koloru tych rolet to jeszcze lepiej nawet uroku by pokoju dodalo ;p xD

[ Dodano: Nie Sie 24, 2008 3:41 pm ]
takie mozna nabyc w jisk ja tam kupywalem.

naftikj

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:46:48 pm »
Cytat: "manatasia"

Dobrze to ujęłaś, stwierdziłam, że cena sterylizacji jest śmieszna - bo jest. Jest to jak na moją kieszeń, bardzo drogi zabieg, na który nie potrafię sobie ot tak zebrać i zapłacić.

Przepraszam, ale ja nie uważam (pomimo, że nie mieszkam w willi z basenem  :PP) że kwota 150 - 200 zł jest nie do zdobycia. Przecież możesz, np. jakieś ulotki roznosić albo sprzedawać figurki z modeliny  :]  Na razie jeszcze są wakacje, a potem np. w weekendy.
To naprawdę da się zrobić, jeśli tylko będziesz miała czas i - przede wszystkim - ochotę.

Dlatego, za namową jednej osoby, która starała się zrozumieć co czuję, będę szukała w okolicy Poznania jakiegoś weterynarza - wypytam co i jak i za ile.

Czyli jednak myślisz o sterylizacji? Na pewno kogoś sensowanego znajdziesz.
Powodzenia :)

manatasia

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:54:08 pm »
Cytat: "Majewa"
króliki niszczą z nudów , postaraj się  spędzić z nim więcej czasu , wejdź do zagródki usiądź
i czekaj , obserwuj królika, daj mu nawiązać kontakt ,poświęcaj mu dużo uwagi  !!  powtarzaj to co dziennie , drap go , jak Cię ugryzie psiknij ( pokaż mu że boli ) przyciśnij lekko jego główkę do ziemi  pokaż kto tu dominuje  :przytul

[ Dodano: Nie Sie 24, 2008 3:37 pm ]
ścianę możesz zabezpieczyć plastikową płytą PCV jest praktycznie nie do zdarcia króliczymi ząbkami  co prawda nie zbyt estetyczna lecz też nie za droga  i w przypadku odczepienia nie wyrządzi szkody królikowi  :lol

Tak, masz rację. Muszę się teraz dwukrotnie bardziej starać niż na początku, jak była miluchna i kochana :P

Cytat: "naftikj"
Przepraszam, ale ja nie uważam (pomimo, że nie mieszkam w willi z basenem :PP ) że kwota 150 - 200 zł jest nie do zdobycia.

Ja raczej wyrażałam swoje niezadowolenie, że ta kwota jest taka duża w stosunku do kwoty jaką wydałam na króliczka. Na rodziców nie ma co liczyć, muszę sama się tym zająć.

Dzięki za polecenie płyty PCV - a co do wyglądu to tym akurat się nie przejmuję :) Ważne aby ściany były całe i królik nie niszczył tego, w czym tak naprawdę mieszka.

Kumor44

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:58:06 pm »
Za 1000 ulotek daja 5 zl przynajmiej u mnie to wedlug mnie to raczej nie jest tak latwo.  A ty jak zarobilas na kastracje/sterylizacje ?? jesli oczywiscie to robilas krolisiowi .... bo wedlug mnie rodzice cie dofinansowali bo napewno byś nie charowala za 5 zl dajmy na dzien bo przecierz masz "wille z basenem" ...to raczej nie wiesz w jakiej sytuacji jest  ona a jesli zle mowie to przepraszam  :lol   :bukiet bo ja bym naprzyklad nie mialbym ochoty na taka prace chociarz jesli by mialo to zalezec czy krolis bedzie zdrowy to bym to zrobil !!

Pisze się: przynajmniej, na pewno, harowała, przecież, na przykład.

Radzę wziąć do ręki słownik ortograficzny albo słownik poprawnej polszczyzny. Jeżeli będziesz się bronił dysgrafią to tym bardziej powinieneś pisać ze słownikiem w ręku.

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 24, 2008, 16:06:19 pm »
Czytałam pobieżnie powyższy temat, i powiem jedno - kastracja Groszka około 120 zł, zmiana w zachowaniu - BEZCENNA  :lol
Nie wierzę, że nie potrafisz wykombinować jakoś tych pieniędzy. Ja jak miałam 10 czy 15 lat już potrafiłam kombinować, coś komuś pomóc, zrobić. W ostateczności wpadałam na pomysły i mówiłam rodzicom, że to zamiast prezentu na urodziny itd. itd. trochę kombinacji...

Kumor44

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 24, 2008, 16:10:55 pm »
Danae,  to tak jak ja mamo kupisz mi wczesniej prezent dalabys mi teraz kase a za miesiac nic bys mi nie dala na urodziny a mama daje a za miesiac i tak cos dostaje znow lol

naftikj

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 24, 2008, 16:19:21 pm »
Ja raczej wyrażałam swoje niezadowolenie, że ta kwota jest taka duża w stosunku do kwoty jaką wydałam na króliczka. Na rodziców nie ma co liczyć, muszę sama się tym zająć.

No to wszystko janse :) Faktycznie, kwota nie jest mała, ale trzeba próbować! Jeszcze raz - powodzenia!

Cytat: "Kumor44"
Za 1000 ulotek daja 5 zl przynajmiej u mnie to wedlug mnie to raczej nie jest tak latwo. A ty jak zarobilas na kastracje/sterylizacje  jesli oczywiscie to robilas krolisiowi .... bo wedlug mnie rodzice cie dofinansowali bo napewno bys nie charowala za 5 zl dajmy na dzien bo przecierz masz "wille z basenem" ...to raczej nie wiesz w jakiej sytuacji jest ona

Po pierwsze - proponuje nauczyć się składnie pisać i wnikliwie czytać. To naprawdę dużo daje.
Po drugie - nikt nie mówił, że jest łatwo.
Po trzecie - nie, nie robiłam, bo nie było takiej potrzeby.
Po czwarte - ciekawe skąd czerpiesz informacje, że rodzice mnie "dofinansowywali"  - czy ktoś oprócz kolegi zauważył w tym poście cokolwiek o moich rodzicach? :P
Po piąte - napisałam że NIE mieszkam w willi z basenem.
Proponuję najpierw kilkakrotnie coś przecztać, zanim się wyciągnie pochopne wnioski.

bo ja bym naprzyklad nie mialbym ochoty na taka prace chociarz jesli by mialo to zalezec czy krolis bedzie zdrowy to bym to zrobil

Wiesz co, ty już chyba w ogólne nie masz pojęcia o czym piszesz. Zaprzeczasz sam sobie.

To tyle.

Życzę szybkich postępów w nauce.

Majewa

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 24, 2008, 16:38:02 pm »
Przetoczę to prawidłowo  :oh:

<Ja za te pieniądze nie podoją bym się pracy. Lecz gdy by od tego zależało zdrowie mojego króliczka  to zacisną bym zęby i zarobił na jego leczenie >

naftikj chyba o to chodziło Kumorowi44 (?)

Kumor44

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 24, 2008, 16:51:15 pm »
naftikj, A to sorki zle zrozumialem twoje zdanie.... tak o to mi chodzilo ...
hmmm...wiesz nie bede sie klocil z twojej glupoty bo po 1:
a jesli zle mowie to przepraszam

wiec mi nie mow ze cos zle mowie albo cos nie dam zeby mnie ktos pouczal a sam nie umie czytac ^^ Jednym slowem ustapie glupszemu mam nadzieje ze te zdanie zrozumiesz pozdrawiam^^

Ostatnie ostrzeżenie! Nie masz prawa mówić komuś czy jest głupi czy nie. Jeszcze raz  dopatrzę się takiego stwierdzenia, to dostajesz całkowitego bana na pisanie na forum.

Kucharz19
[/color]

naftikj

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 24, 2008, 17:06:11 pm »
hmmm...wiesz nie bede sie klocil z twojej glupoty bo po 1:Kumor44 napisał/a:
a jesli zle mowie to przepraszam

wiec mi nie mow ze cos zle mowie albo cos nie dam zeby mnie ktos pouczal a sam nie umie czytac ^^ Jednym slowem ustapie glupszemu mam nadzieje ze te zdanie zrozumiesz pozdrawiam^^

Ależ ja zauważyłam to że mnie rzekomo "przepraszasz", ale chciałam Ci uzmysłowić, w którym miejscu popełniasz bląd.
Nie życze sobie żeby ktoś taki jak Ty nazywał mnie głupią.
A tak na marginesie, mój drogi, jeśli się przeprasza, to się później tego kogoś nie obraża.

Kumor44

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 24, 2008, 17:09:33 pm »
nie bede komentowal ... bo jestes zalosna.

naftikj

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 24, 2008, 17:18:06 pm »
PSS... wejz panienko ... ^^ zal

[ Dodano: Nie Sie 24, 2008 5:14 pm ]
ej no sory nie bede cie panienko przepraszal na kolanach... co ty jestes jakas ksiezniczka?? wyluzuj

Posłuchaj, przestań, bo rozmowa skierowała się na niewłaściwe tory. Jak chcesz pogadać to albo idź do psychologa albo wybierz właściwy temat i tam podyskutujemy.
I nie jestem dla Ciebie żadną "panienką" - nie nazywam Cię tak, jak sobie tego nie życzysz i tak samo wymagam szacunku.

A i  jeszcze jedno - "sorry" = "przepraszam". To apropos tego:

ej no sory nie bede cie panienko przepraszal

[ Dodano: Nie Sie 24, 2008 5:22 pm ]
nie bede komentowal ... bo jestes zalosna.

Och, zmieniasz treść swoich postów w iście zastraszającym tempie. I przestań mnie obrażać.

Kumor44

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 24, 2008, 17:23:51 pm »
Ależ ja zauważyłam to że mnie rzekomo "przepraszasz", ale chciałam Ci uzmysłowić, w którym miejscu popełniasz bląd.

Nie musisz mi tego uzmyslawiac...
Nie życze sobie żeby ktoś taki jak Ty nazywał mnie głupią.

A ja nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal.
Życzę szybkich postępów w nauce.

Ja tobie rowniez.
PS.
A czy wedlug ciebie dyslektyce nie powinni sie udzielac na forach??
Phi... no sory.

naftikj

• Gość
Diabielskie zachowanie
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 24, 2008, 17:26:44 pm »
Ta rozmowa nie ma sensu, a temu Panu ktoś powinien zwórić uwagę, bo chyba nie bardzo zrozumiał pewien mój żart i próbuje wszcząć ze mną kłótnie w każdym wątku.
To taka drobna sugestia.