Autor Wątek: Czy dobrze się nie zajmuje karmie i wogóle ?.  (Przeczytany 14388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fallen

• Użytkownik
  • *
Czy dobrze się nie zajmuje karmie i wogóle ?.
« dnia: Maj 30, 2009, 20:57:32 pm »
Caprii mam od jakiegoś miesiąca. Szukam dobrego Granulatu , jednak nigdzie nie mogę znaleźć CC . A stronom internetowym typu aleggro troche nie wierze bo sie nei raz zawiodłam. Żadnych kolb i innych widzimi się nie kupuje , bo jest to nie zdrowe dla królika a koleżanka się droczy , że są one naturalne  :oh: . Vapno już dawnoo temu wyrzuciłam. Nawet nie tkniete przez króliczka było. Sianko ma 24 godziny , często ma takie prawdziwe ze wsi ale jak coś ma dojść do czegoś to zawsze kupuję firmy Zuzali. Królica ma regularne wizyty u weterynarza m. in. Sprawdzanie ząbków itd. Ma łóżeczko które uwielbia. Jakąś taką kulkę na sianko z Zuzali które sie wiesza a wiejskie siano ma na dnie klatki. Nie ma poidełka ponieważ więcej się zmęczy piciem z poidła niż tym jak dużo wypije ..  :lol . Wiem , że ta kulka i to łóżeczo to zbędne dodatki ale ona sie tak śmiesznie wyleguje na tym łóżeczku  :DD . Niedługo kupię małej dywanik na dno klatki i kuwetę :P . Mam nadzieję , że więcej oszczędze na ziółka i te inne ważne rzeczy dla Uszolka. Jeśli robie coś źle to proszę o Uwagę dla mnie , chcę być jak najlepszą włascicielką dla króla. Dodaję jeszcze , że Caprii dostaje warzywka [zawsze swierze , bo mam zaufanego facia do warzyw owoców itp.] Owocki dostaje jako nagrodę  :icon_8P A Warzywka prawie zawsze. Klatka jest otwarta na cały dzień . Wyprowadzam ją na dwór ale na taka górkę [plac zabaw dla dzieci] gdzie psy koty i inne zwierzęta nie mogą wchodzić więc nie muszę mieć obaw , że coś zaatakuje mojego skarbunia. Dzieci nie mają wstępu na Górkę . Piszcie co poprawiać bo mało kumata szczerze mówiąc jestem  :hmmm

Tolinka

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2009, 21:35:44 pm »
Jezeli nie chce pic z poidelka to w miseczke wlej wody,ja moja Polunie kamie w ten sposob rano daje granulat DC,po poludniu swierza zieleninke pietruszke lub koperek a na wieczor daje jej troszke granulatu lub suszonych ziolek z herbal petsu i oczywiscie dostep do siana 24h.Jezeli z nia wychodzisz na dwor to ja zaszczepilas?nie musisz kupowac dywanika moze to byc recznik na dno klatki.Dobrze ze nie dajesz jej zadnych kolb bo to jest nie zdrowe.Na forum sa podane strony na jakich mozna kupic jedzonko,bys musiala poczytac i poszukac.Wprowadzaj ostroznie kazde warzywo czy zielenine,np troche koperku przez tydzien i obserwuj boki jezeli jest ok to dobrze,i tak ze wszystkim.Pozdrawiam i zycze powodzenia :*  :*

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2009, 23:03:57 pm »
Tak, przede wszystkim szczepienia.
Są strony, na których kupisz CC, a są godne polecenia, zajrzyj w "Sklepy. Polecane". To mały króliczek i potrzebuje dużo jedzonka, żeby rosła i prawidłowo sie rozwijała. spokojnie mozesz dawać po dwie łyżki stołowe granulatu rano i dwie wieczorem.
Ja suszki wrzucam na sianko, tak że sa w zasięgu cały dzień, ale to juz wg uznania

Elzbietonka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2009, 23:27:08 pm »
Cytat: "Fallen"
Nie ma poidełka ponieważ więcej się zmęczy piciem z poidła niż tym jak dużo wypije .. :lol .

Dlaczego ma się "zmęczyć"?

Króliki bardzo dużo piją.
Moje np. teraz dostają praktycznie same warzywa i owoce, które mają dużo wody, a w przeciągu dnia i tak wypiją ok. 250 ml wody (no to "na łeb" wyjdzie po ok.125 ml).

Offline roxi7659

• Użytkownik
  • *
  • króliki :)
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2009, 23:30:02 pm »
Cytat: "Elzbietonka"
Nie ma poidełka ponieważ więcej się zmęczy piciem z poidła niż tym jak dużo wypije .. :lol .

Jest to możliwe ;) Mój Kremik to z poidełka piję bezproblemowo ale Pysiek się właśnie "męczy " i denerwuje przez co mniej pije , już nie wspominając o pogryzionym poidle  :diabelek

Offline Fallen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2009, 08:10:24 am »
Cytat: "roxi7659"
już nie wspominając o pogryzionym poidle

No właśnie :] Moja Caprii swoje ząbki zawsze wsadza w plastik  :DD . Dlatego kupiłam jej miseczkę [banana] i miseczkę do jedzonka <jabłuszko> może wstawie później fotki.
Cytat: "Elzbietonka"
Fallen napisał/a:
Nie ma poidełka ponieważ więcej się zmęczy piciem z poidła niż tym jak dużo wypije ..  .

Chodzi mi o tą kulkę . Króliczki muszą języczkiem pchać ją do przodu , żeby woda wyleciała więc jest to dla mnie męczące jak patrze jak ona się męczy. I to jeszcze miałam takie dziwne , że się zacinało  :oh:
Cytat: "Aneczka"
Tak, przede wszystkim szczepienia.

Wiem , wiem. Jak jeszcze nie wiedziałam o tych szczepieniach to wyszłam z Caprii na działkę. Była mała i się kleszcza narobiła  :chory . Ile miałam stresu przy wizycie u weterynarza ... .
Cytat: "Aneczka"
Są strony, na których kupisz CC, a są godne polecenia, zajrzyj w "Sklepy. Polecane".

Wiem , czytam i czytam i kiedy mam zamówić jakoś nie mam czasu  :oh:
Cytat: "Tolinka"
Wprowadzaj ostroznie kazde warzywo czy zielenine,np troche koperku przez tydzien i obserwuj boki jezeli jest ok to dobrze,i tak ze wszystkim.
Wiem , w taki oto sposób wprowadzam narazie natkę marchewki.
króliczek i potrzebuje dużo jedzonka, żeby rosła i prawidłowo sie rozwijała. spokojnie mozesz dawać po dwie łyżki stołowe granulatu rano i dwie wieczorem.
Ja suszki wrzucam na sianko, tak że sa w zasięgu cały dzień, ale to juz wg uznania
Wiem , że potrzebuje bardzo dużo jedzonka , suszki ? ... hm. Z mojej to łakomczuch jest okropny  :oh: . Często wkładam sianko ze wsi pomieszane z zuzali <nie ważne czy ziołowe czy z liścmi poziomki itd.> wkładam jej kilka suszków tak , żeby sobie poszukała  :DD . Czekam na dalasze opinie i dziękuje za 'rady'  :*

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2009, 10:32:46 am »
Wiem , czytam i czytam i kiedy mam zamówić jakoś nie mam czasu

Niewiarygodne :&gt;
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Offline Fallen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2009, 12:36:41 pm »
Cytat: "bosniak"
Niewiarygodne  

Tutaj nie wiem czemu się uśmiałam  :rotfl2

Offline realia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2009, 13:29:12 pm »
No cóż, wszystko zależy od poczucia humoru  :lol

Ja z tego co widzę chyba mam najbardziej rozwinięte na tym forum :DD
Dużo tu gburasów ;) Każda wypowiedź może być odebrana jako atak i często widzę wytoczone i przyszykowane do strzału działa  :dobani

Ele ee tam
I tak stąd nie odejdę - za dużo ciekawych rzeczy tu jest napisane .
I za dużo mądrych mózgów, szkoda by było nie dowiedzieć się wielu informacji :diabelek

[ Dodano: Nie Maj 31, 2009 1:31 pm ]
Zresztą ja tam lubię  :zonka:
Kasiula86 - Dziękujemy z całego serca :*
Nasza Galeria: http://forum.kroliki.net/index.php?topic=6604.0 :)

Amantek, Diabliczko - Kocham Was i zawsze będę <3 <3

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2009, 14:19:29 pm »
Dużo tu gburasów ;) Każda wypowiedź może być odebrana jako atak i często widzę wytoczone i przyszykowane do strzału działa :dobani

To ja ci radze przeczytac swoje wczorajsze posty :diabelek
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Offline realia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2009, 14:40:23 pm »
Odpierałam ataki niczym Brucee Lee w Wejściu Smoka z 73 r.    :jezyczek:

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 31, 2009, 14:45:56 pm »
Mhm, szczególnie jak sie dopatrywałas aluzji w pierwszym lepszym ŻARCIE :&gt;
A ponoc taka dowcipna jestes i masz najbardziej rozwiniete poczucie humoru na forum :&gt;

Nie wiem po co piszesz takie rzeczy typu 'na tym forum same gburasy', czy to ma byc prowokacja?
Nic skargi nie pomogą -

Filemonka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 31, 2009, 14:49:53 pm »
matko kochana to kolb tez nie mozna dawac???salate i ogorki juz wykluczylam z diety, kostke wapienną wyciagnelam z klatki...kolbe tez zabrac?no dobrze a czy jak pojde do sklepu zoologicznego i porosze jakis granulat dla krolikow na wage to to bedzie dobre???czy musi byc jakas specjalna? obserwuje te bobki Tuni i raz sa ok a raz nie ok.  ostatnio duzo sie wokol tego kreci.kiedy dzwoni moj chlopak i pyta sie co u mnie opowiadam jaką krolik zrobil kupe :diabelek
no ale chce zeby Tunia byla zdrowa i szczesliwa :)
pozdrowienia :DD

Offline realia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 31, 2009, 14:50:34 pm »
Nie :D na prowokację to stanowczo za mało  :lol

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 31, 2009, 14:56:38 pm »
Filemonka - tak, kolbe wyciagnij. Granulatu na wage lepiej nie kupować, lepsze sa hermetycznie zapakowane.

Realia - w takim razie nie wiem skąd zgryźliwość na nasz temat w wielu twoich postach.
Nic skargi nie pomogą -

Offline Black_

• Użytkownik
  • *
  • Królestwo za konia!
    • Blog
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 31, 2009, 17:23:00 pm »
Filemonka, kolbę wyślij w ostatnią podróż do śmietnika :P
Odpuść sobie granulat na wagę, bo z pewnością nie będzie "dobry", nie znasz nawet składu, zresztą nie sądzę, aby karma w pojemnikach w sklepach zoo była odpowiednia dla królików, z reguły są to mieszanki, a nieznający się sprzedawca i tak powie, że poleca ten kolorowy granulat, bo gryzonie lubią chrupiące rzeczy.
Najlepiej będzie poszukać DC albo CC, jeśli nie znajdziesz (nic dziwnego), to zamów przez internet.

Człowieczeństwo nie jest stanem, w którym przychodzimy na świat. To godność, którą trzeba zdobyć
Jean Bruller

Offline Fallen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 31, 2009, 20:20:58 pm »
Już zamówione CC. Czekać tylko na dostawę  :DD

Filemonka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 31, 2009, 20:35:11 pm »
Fallen a z jakiej strony zamawialas???moglabys mi podac???
pozdrowienia:):)) :bukiet

Offline Fallen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 31, 2009, 20:35:34 pm »
Rodzice planują przeprowadzke. Są w trakcie robienia zdjęć domu , i jak najszybciej chcą to mieszkanie sprzedać. Jest kolejny problem. Z przeprowadzka będzie mały problem , bo nie wiem jak przeżyje to moja przytulanka. Jest mała i nie chcę jej narażać na sters. Z dnia na dzień jest coraz większa. Zbieram na klatkę 120. Myślicie , że będzie to dla niej za duży stres . Na tymczas chcemy zamieszkać u mojego wujka. Dość blisko domu , ale nowe miejsce a potem jeszcze w nowsze , a samej w domu nie zamierzam jej zostawić. Nie odbije się to na jej psychice ? Wiem , że zadaje pytania jak chora psychicznie babunia ale martwię się ...

Cytat: "Filemonka"
Fallen a z jakiej strony zamawialas???moglabys mi podac???
Zamówiłam w Kakadu. Jak znajdę Na stronie internetowej z miłą chęcią podam :)

Offline realia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 01, 2009, 10:52:43 am »
Ciapusia - poczytajcie swoje, nie jestem pierwszą i zapewne ostatnią osobą, która to pisze. Gdy ktoś niedoświadczony o coś pyta, nie mając zielonego pojęcia, często (nie zawsze) z oburzeniem na niego naskakujecie.

Ostatnio miałam więcej czasu, więc "zanurzyłam" się  w tematach forum i jest regułą, że wielu ludzi rejestruje się na tym forum, po czym po kilku pytaniach już tu nie piszą. O czymś to musi świadczyć.
Chociaż nie twierdzę, że nie ma ludzi, którzy rejestrują się tylko po to, by zadać kilka pytań i koniec.

Z ciekawości zarejestrowałam się na innym forum dla królików.
Narazie obserwuję, nie wypowiadam się. Ale to co czytam, bardzo różni się od wypowiedzi tutaj. Nie mówię o wiedzy, ponieważ tam też są osoby, które ją mają, ale mówię o stylu wypowiedzi. Charakterze i cierpliwości osób które odpowiadają na pytania niedoświadczonych forumowiczów.
Zapewne ja też niedługo stąd odejdę, ponieważ chcę się uczyć, ale nie kosztem wkurzania się i złośliwości.
Jestem z natury spokojna i wesoła, ale czasami sama się irytuję, bo są jakeś granice.
W większości wypowiedzi szukacie dziury, czy w całym zdaniu, czy nawet w kilku słowach.
Powiem tak, jeżeli "policja chce dać mandat, doczepi się nawet do najmniejszej rzeczy"

Nie podważam waszych autorytetów, ponieważ sama uważam, że jak najbardziej posiadacie wiedzę na temat królików.

Nie wiem, czy dobrze mnie zrozumiecie, nie napadam na Was, tylko wyrażam swoje odczucia i spostrzeżenia.
Pewnie tak, jak w polityce - głos jednostki nic nie zmieni, ale co szkodzi być nieco milszym i poluzować pas? Zmieni to również postawę innych.

Jeżeli mnie zrozumiałyście, to odpowiedzie normalnie, ale jeżeli nie rozumiecie, to pewnie ponownie poczuję coś nie miłego.

[ Dodano: Pon Cze 01, 2009 10:54 am ]
Chyba, że ja się mylę, bo tak również może być.