Moim zdaniem sprawę rozwiąże gazeta. Ja swojemu królikowi praktycznie od początku dawałam do klatki ręcznik i było ok. Małe królisie dużo siusiają. Musiałam prać ten ręcznik co kilka dni, bo Tuptuś teoretycznie sikał tam gdzie powinien, ale zawsze znalazł jeszcze inne miejsce w rogu, na ręczniku, które musiał zasikać.
Jeżeli jednak mówisz, że Twój królik dużo sika i wszędzie, to ręcznik może nie zdać egzaminu.
Przede wszystkim pozwól królikowi wybrać róg, w którym będzie sikał. Nie zastawiaj żadnego rogu ani kuwetą, ani miseczkami i wtedy się dowiesz które miejsce preferuje na wc. Pozostałą część klatki wyściel gazetą, a wybrany rożek możesz posypać żwirkiem/pałeczkami do siusiania. Teoretycznie możesz próbować wstawić do tego rogu kuwetę, ale mój królik reagował w ten sposób, że sikał poza, obok, ale tylko nie do kuwetki.
Teraz siusia do wybranego rogu na gazetę i pałeczki, które pęcznieją pod wpływem moczu. Zwijam gazetę i sprzątanie trwa 5 minut.
Luźne i brudzące kupki mogą świadczyć o problemie z odżywianiem królika. Być może nie toleruje jakiegoś pokarmu.
Warto żebyś poczytała wątek o odżywianiu królików i problem z brudzącymi kupkami może się szybko skończyć.