cytat z dzisiaj:
"Witam.
Po 2 miesięcznej przerwie po śmierci mojego poprzedniego królika postanowiłem adoptować nowego.
Nowy królik ma ok 3 miesięcy jest malutki i przyjazny .
Podczas opiekowania się poprzednim królem jego dieta była bez granulatu ,codziennie dostawał marchewkę jabłko,często pomidora,ogórka ,liście oraz suszki mlecza i wszystkiego do tego oczywiście siano oraz jako danie egzotyczne podawałem mu mieszankę ziaren z zoologicznego (średnio raz na 10-14dni) .
Nie karmiłem go granulatem od samego początku.
Króla kupiłem w zoologicznych z końcem sierpnia 2010, a umarł 22 grudnia 2010. swieca2 icon_placze
Król nie był szczepiony.I nie było żadnych oznak aby zdarzył się taki dramat.
Do tej pory dręczy mnie sumienie czy aby na pewno nie było to z mojej winy,może dieta była zbyt uboga?,a może los tak chciał ,proszę o Wasze opinie .
Mój aktualny królik,również nie spożywa granulatu,a jego dieta jest bardzo podobna nie mówiąc identyczna .
Zarówno tego królika jak i poprzedniego karmiłem nieregularnie tzn oczywiście codziennie dostawał jedzenie 1-2dzienie ok 200g ,ważył 1kg. Raz karmiłem rano , raz popołudniu , a innym razem wieczorem .Klatka była zmieniana 2 razy w tygodniu w pon i czwartki . Załatwiał się do kuwety ,więc pod względem epidemiologicznym królik nie umarł.
Z klatki był wypuszczany raczej średnio rzadko raz w tygodniu ,biegał po całym domu ,a w klatce której przebywał była dość duża 70cm\30cm .
Bardzo proszę o liczne komentarze porady opinie ,czy król umarł z mojej winny,czy też nie.Oraz proszę powiedzieć czy aktualny królik nie będzie pokrzywdzony prze zemnie w stosowaniu takiej diety jaką stosowałem przy umarłym królu.
Pozdrawiam "
to w końcu jak- masz nowego królika czy oferujesz dt? W innym poście piszesz, że możesz dać dt na miesiąc...Ja w ogóle nie rozumiem Twoich wypowiedzi
Klatka 70/30 cm to jest mała nawet dla szczura! Wypuszczanie z tak "wielkiej" klatki królika raz w tygodniu to rzeczywiście wspaniały gest. Królika karmi się 2 razy dziennie a nie wtedy , kiedy nam się o tym przypomni