Wychodzi na to, że Twój królik wypija 1,5 litra wody na dobę?
Przyjmuje się, że królik średnio pije około 100ml na 1kg masy ciała. Oczywiście są różnice osobnicze, jest zależność od temperatury (im cieplej, tym więcej chce się pić), zależy to od rodzaju pokarmu - te 100ml to cały płyn, więc jak zwierzę je mokre (świeże zioła, trawę i warzywa) to ta liczba się zmniejsza.
Zwierzątko pieje też więcej, jak je moczopędne zioła czy gałązki - mlecz, brzoza. Jak się przytka to często czuje, że potrzebuje siana i wody. No i smacznych rzeczy królik wypija więcej - czyli np. może się dobrać do cudzej herbatki na stole, może dostawać herbatę ziołową (rumianek, mięta, melisa, krwawnik, słabiutka zielona) - wtedy wypije więcej.
Ale żeby wypić półtora litra... to niepokojące. A siusia? Bo jak wypija dużo i równie dużo sika, to jeszcze pół biedy - nerki pracują dobrze i może to być z nudów czy przez suchy pokarm.
Moja Miśka, jak miała poidło to się nim bawiła przytrzymując kulkę nosem, żeby sobie woda leciała - w ten sposób ja nalewałam do poidła, a ona zalewała klatkę
Jak masz obawy w związku z piciem królika, to trzeba króla zbadać - temperaturę, stan nawodnienia, bobki, brzuch - forum to fajne miejsce, ale nie uratuje króliczka, jeśli jest chory - zaocznie to można studiować a nie diagnozować i leczyć.