Autor Wątek: [Warszawa] Angora Inoczka czeka na kochający domek  (Przeczytany 22404 razy)

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
Odp: [Warszawa] Angora Inoczka czeka na kochający domek
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 02, 2011, 08:02:11 am »
Ja myślę tak, że w przypadku Inoczki w nowym domu nawet, gdy nie będzie zamykana i wychowana bezklatkowo to z racji jej terytorialnego zachowania powinna mieć klatkę, która będzie dla niej bezpiecznym schronieniem, azylem i nikt inny nie będzie miał do niej dostępu. Oczywiście ja nie mam nic przeciwko chowu bezklatkowego, chodzi o to, żeby królinka wiedziała, gdzie jest jej miejsce, bo wydaje mi się, że w tak dużej przestrzeni może się pogubić i uznać cały pokój za swój teren. Klatka może być cały czas otwarta, może służyć jako jadalnie i toaletę. Nie wiem, może głupoty piszę. Chociaż z drugiej strony mamy nadzieję, że sterylka choćby troszkę pomoże złagodzić jej zachowania terytorialne. Za dużo ostatnio się działo w jej życiu, więc potrzebuje spokoju, stabilizacji i czasu, żeby znów zaufać człowiekowi. To przecież królinka po przejściach.

Offline Eni

• Użytkownik
  • *
  • moje posty są prywatnymi opiniam, NIE jestem z SPK
  • Moje króliki: Bizu
  • Pozostałe zwierzaki: Kajtek, Stella, Benio
  • Za TM: Amie [10.06.2013] Agneau [13.06.2014], Jasiu [13.02.2017]
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 02, 2011, 18:42:05 pm »
Kitty27 zgadzam się z Tobą. Nie tylko w stosunku do królików - każde stworzenie potrzebuje takiego swojego miejsca, gdzie będzie mogło sobie pójść (psy mają posłania, koty upatrzone miejsca, a króliki klatki czy własne kryjówki, ludzie też często maja swoje miejsca - co np. u mnie skutkuje problemem w dostępie do wc, gdy pojawia się siora :D bo ona lubi się zamknąć).
Wsadź wrażliwego na przeciągi króliczka w koszyk na rowerze, prowadzaj z natury panikującego królika na automatycznej smyczy, wyprowadzaj zwierzaka niczym psa do lasu czy na trawnik w mieście i... dziw się, że królik choruje...

Offline psikoza

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Puszek
  • Za TM: Inoczka, Zuzia, Misio-Bielasek, Misia
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 02, 2011, 19:44:59 pm »
każde stworzenie potrzebuje takiego swojego miejsca, gdzie będzie mogło sobie pójść (psy mają posłania, koty upatrzone miejsca, a króliki klatki czy własne kryjówki, ludzie też często maja swoje miejsca

Eni, to że nigdy nie posiadałam klatki dla moich uszaków nie oznacza, że nie miały one swoich ulubionych miejsc czy kryjówek. Mam zrobioną budkę z pleski (więc nie nadaje się do zamykania w niej królika, bardziej to jest jak duża kuweta z dachem ;). Moja poprzednia królinka Zuzia miała kilka "swoich miejsc". Przed budką miała swój dywanik, na którym się jej kładło jedzonko. Chyba ten dywanik traktowała jako "swoje miejsce", broniła go przed moim tatą jak chciał coś jej tam posprzątać czy dać do jedzenia, ale ja tam mogłam robić wszystko i jej to nic nie przeszkadzało. Jej ulubioną kryjówką było miejsce pod łóżkiem, na dywanie. Specjalnie dla królika łóżko nigdy nie było składane, żeby mogła się tam schować i wtedy nikt jej nie przeszkadzał.

Takie warunki mogłabym zaoferować Inoczce (jeśliby rodzice wyrazili zgodę na obecność królika w domu), ale jeśli brak klatki "mnie dyskwalifikuje" jako odpowiedniego opiekuna, no to trudno, ale przecież nie chodzi tu o mnie, tylko o królinkę. Chciałabym dla niej jak najlepiej. Nigdy wcześniej nie miałam w domu "królika po przejściach". Dlatego liczę na jakieś sugestie osób bardziej doświadczonych w króliczych-sprawach, czy warunki jakie ja mogłabym jej zapewnić są dla niej wystarczająco dobre.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2011, 20:00:56 pm wysłana przez psikoza »
Inoczka i Puszek serdecznie zapraszają:

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 02, 2011, 20:05:12 pm »
Takie warunki mogłabym zaoferować Inoczce (jeśliby rodzice wyrazili zgodę na obecność królika w domu), ale jeśli brak klatki "mnie dyskwalifikuje" jako odpowiedniego opiekuna, no to trudno, ale przecież nie chodzi tu o mnie, tylko o królinkę.

Jak napisalam wcześniej, że nie mam nic przeciwko chowu bezklatkowego, tylko chodziło mnie o przypadek Inoczki, czyli jej terytorializm. Nie wiemy, czy Inoczka dywanik pod łózkiem potraktuje jako swoje miejsce, czy będzie wolała inne miejsce, a może będzie preferować klatkę? Tego nie wiem. Nie wiemy jak będzie się zachowywać na wolności.

Miałam już do czynienia z terytorialnymi królikami i nawet mieszkałam pod jednym dachem przez 7 lat z bardzo terytorialnym królikiem. Z mojej obserwacji wynika, że króliki ze skłonnościami terytorialnymi bardziej agresywne są w klatce niż poza. Dlatego dobrze by było, gdyby Inoczka miała swoją klatkę, ona musi wiedzieć, gdzie jest jej terytorium.
Z królikiem po przejściach należy dużo czasu poświecić, przede wszystkim dużo z nią przebywać na podłodze, pozwolić, żeby powąchała opiekuna. Nie wolno się bać królika, bo zwierzęta wyczują lęk opiekuna i mogą to wykorzystać.

Ale skoro Prym pisze, że Inoczka dała się pogłaskać tyle czasu to jak dla mnie duży sukces, bo jak była u mnie po odebraniu ze schroniska to głaskanie było niemożliwe. Myślę, że z czasem się uspokoi.

Jeśli będziesz zdecydowana adoptować Inoczkę zapraszam do kontaktu z jej pośrednikiem adopcyjnym i wypełnienia formularza.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2011, 20:17:40 pm wysłana przez Kitty27 »

Offline Amy

• Użytkownik
  • *
  • Członek SPK wspierający/honorowy
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 02, 2011, 20:20:07 pm »
Brak klatki chyba nigdy nikogo jeszcze nie zdyskwalifikował, wrecz przeciwnie ;-) jesli opiekun chce trzymac krolika tylko i wylacznie w klatce to moze byc przeszkoda ;-) powodzenia zyczę!
--
Z resztą, klatka, czy wieksza budka, wazne, że jej ;-) forma chyba nie ma znaczenia, wazne zeby krolik czul ze to miejsce z "dachem" nad glowa jest jego i moze sie tam czuc bezpiecznie.

Pinuś ['] , Fluffy ['] , Pysio ['] & Flip [']

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 02, 2011, 20:28:07 pm »
Dokładnie Amy.

Offline psikoza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 10, 2011, 23:21:04 pm »
Co tam u Inoczki słychać? Czy sterylizacja w jakiś sposób przytemperowała jej terytorializm?

Offline Prym

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Schiza-11 lat, Rysiek, Bzyk i Migotka
  • Na DT: 3 sztuk - Kajtuś i Tina, Fiona.
  • Za TM: Białaskowa 07.2009, Gucio 02.2012, Dźwiadek 05.2013, Szaraczkowa 07.2013, Perełka 02.2014
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 11, 2011, 21:16:09 pm »
Nie wiem czy to serylka czy po prostu spokój jaki ma u mnie, ale stała się bardziej wyciszona. Uwielbia zakopywać się w sianie tak, że cała znika, ale gdy tylko podchodzę to ciekawie wyciąga pyszczek. Głaskać można ją godzinami, przenosić, nosić i trzymać na kolanach. Na mnie przestała już nawet warczeć kiedy wkładam jej coś do klatki. We wtorek zdejmujemy szwy i jak rozumiem czekamy na transport do Wrocławia...

Offline psikoza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 11, 2011, 22:05:01 pm »
jak rozumiem czekamy na transport do Wrocławia...
Mam nadzieję, że tak. Jeszcze tylko czekam na spotkanie przedadopcyjne z Jutą.
Ja już się nie mogę doczekać  :jupi, moi rodzice, którzy początkowo nie byli przekonani, potem im "wymarudziłam" zgodę teraz też już na nią czekają. Tato wczoraj dwa razy się pytał, kiedy Inoczka u nas będzie.  :bunny:

Offline psikoza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 15, 2011, 22:37:40 pm »
No to już niedługo zostanę mamusią  :hura:

Za tydzień odbieram Inoczkę.  :balet:  :bunny: :bunny: :bunny: :krolik :krolik :krolik

Offline marciula

• Użytkownik
  • *
    • dolnośląskie domy tymczasowe
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 15, 2011, 23:18:01 pm »
Gratulacje! Widzę, że kolejny króliczek z Warszawy przyjedzie do Wrocławia :)
Spokojnej podróży!

Offline psikoza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 15, 2011, 23:21:18 pm »
Widzę, że kolejny króliczek z Warszawy przyjedzie do Wrocławia  :)

A Twoja wielka piękność też z Warszawy?

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 15, 2011, 23:22:01 pm »
Gratuluję, no to mała kawał Polski pozwiedza. Najpierw z Katowic do Wawy, a teraz z Wawy do Wrocławia.

Bardzo się cieszę z DS :)

Offline marciula

• Użytkownik
  • *
    • dolnośląskie domy tymczasowe
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 15, 2011, 23:25:14 pm »
A Twoja wielka piękność też z Warszawy?
Ależ oczywiście :) chyba po 2-3 dniach po decyzji o adopcji jechałam pociągiem po nią :D
Coś mają w sobie te króliczki na DT w Wawie :P

sonia

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 15, 2011, 23:30:11 pm »
No to już niedługo zostanę mamusią  hura
:wow gratuluje zostania mamunia tak pieknej dziewczynki :doping:

Offline psikoza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 15, 2011, 23:37:13 pm »
A dziękuję, dziękuję Soniu i Kitty27

A dziewczynka faktycznie śliczna. Można się  :heart od pierwszego wejrzenia. Chociaż tu na forum jeszcze nie było jednego z moich ulubionych zdjęć Inoczki Oto ono:

Na tej focie od tyłu przypomina mi misia koala.  :P
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2011, 00:00:57 am wysłana przez psikoza »

Offline Prym

• Użytkownik
  • *
  • Za TM: Białaskowa 07.2009, Gucio 02.2012, Dźwiadek 05.2013, Szaraczkowa 07.2013, Perełka 02.2014
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 22, 2011, 19:27:55 pm »
Wczoraj Inoczka wyjechała ode mnie. Mam nadzieję, że zobaczymy jakieś zdjęcia...

Offline psikoza

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 22, 2011, 19:40:45 pm »
Inoczka szczęśliwie dojechała do Wrocławia.
Jest kochana  :heart Zaraz po przyjeździe zjadała sianka, zieleniny, umyła się i przespała. Potem nieśmiało pozwiedzała pokój. Daje się bez problemu pogłaskać mi i rodzicom, jak się przestanie ją głaskać to robi stójki i szuka ręki, lub jeżeli zauważy rękę w zasięgu ząbków to skubie domagając się pieszczot  :bunny:

Zdjęcia oczywiście będą - postaram się jak najszybciej założyć jej profil w dziale "nasze króliki".

Offline Prym

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 22, 2011, 19:50:28 pm »
tutaj temat do zamknięcia
dziekujemy

Offline Elzbieta1950

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Bodzio
  • Za TM: Franulka 04.03-03.01.13-żył 9 lat, Puszek 28.02.13-żył ok 8l. i Kakuś 25 .05.14 Misia 6,09.2017
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 22, 2011, 19:51:06 pm »
No to mamy szczęśliwe zakończenie w  dodatku na Święta :doping: :bunny:
Komplikują nasze życie ale bez nich ciężko żyć.