Autor Wątek: siusianie i bobki:)  (Przeczytany 21279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sylwiana192

• Gość
siusianie i bobki:)
« dnia: Wrzesień 02, 2008, 12:21:05 pm »
witam miałam kiedyś świnkę morską. Strasznie dużo siusiają i strasznie często-bardzo duży pęcherz mają i dużo bobków robią, a jak to jest u króliczków? siusiają cześto w dużych ilościach czy rzadziej i w mniejszych ilościach niż świnka i jak to jest z bobkami u króliczków? pozdrawiam

Offline Truffle

• Użytkownik
  • *
  • 진기씨,사랑해~
    • dA
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2008, 12:35:37 pm »
hahahahaha, dobre pytanie  :lol
chyba zalezy od krolika, ile pije, ile je :D
moj pije sporo, bo ok 400ml dziennie :D totez i sporo sika, ale nie znowu jakos strasznie duzo :D a z bobkami roznie, czasami niewiele, a czasami caly zasyp (jak np mialam dzisiaj rano, to sie prawie za glowe zlapalam - kuweta zabobczona, plus polowa klatki  :oh:   :lol )
bywa roznie  :P
Haikus are stupid
I cannot write them at all
Deal with it, retard.

sylwiana192

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2008, 12:42:06 pm »
hehe nieźle. jak miałam świnkę to ona siusiała i robiła kupki gdzie popadnie. a wogóle te zapachy są bardziej intensywne niż np u świnki morskiej? świnki przynajmniej moja była strasznym brudasem.a ja jestem nowa na forum i nie wiem jak to jest u króliczków.

Offline Truffle

• Użytkownik
  • *
  • 진기씨,사랑해~
    • dA
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2008, 13:00:00 pm »
mocz krolika pachnie intetensywnie niestety. ale ja moj zwirek w kuwecie (ja np uzywam Pigwy drzewnej) czesciowo pochłania zapach + zmiana zwirku i mycie kuwety codziennie (ja to robie rano ^^') i problemu nie mam zadnego z zapachem ani niczym :)
Haikus are stupid
I cannot write them at all
Deal with it, retard.

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2008, 13:53:02 pm »
Cytat: "sylwiana192"
Strasznie dużo siusiają i strasznie często-bardzo duży pęcherz mają

Jak sikają często to mają mały pęcherz - gdyby miały duży to sikałyby rzadko, bo więcej mogłyby uzbierać w pęcherzu. Mój królik ma raczej ma raczej duży pęcherz - sika kilka razy dziennie, ale za to jak już puści mocz to leci i leci, czasem od razu zaleje mi pół kuwety. Myślę, że to zależy też od osobnika tak samo jak u ludzi - ktoś może wstrzymywać cały dzień, a ktoś inny musi od razu do toalety. Co to bobków to ze 100 dziennie się na pewno uzbiera  :lol

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2008, 14:25:25 pm »
Zając w klatce w ogóle nie robi ... jest wypuszczany na zmianę z Myszą - po 12 h na dobę.
I gdy go wypuszczam to jest taki stały scenariusz: 22 godzina, jak w zegarku : Zając zaczyna gryźć kraty "Ej, helooooł, już 22 , moja kolej!"  :diabelek  więc jest wypuszczany. Leci najpierw na szybki obchód, obródkowuje wszystkie bobki zostawione przez Myszę, a następnie pędem do kuwety, gdzie rozluźnia zwieracze na maxa  :diabelek
A przez cały dzień ..nie wiem, chyba wstrzymuje...
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Linka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2008, 17:43:28 pm »
Nawet nie wyobrażacie sobie jaki jest pęcherz królika który jeszcze się nie wysikał.
A bobki idą taśmowo przez jelito które musi być cały czas w pracy.

naomi19

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2008, 18:36:54 pm »
Cytat: "Linka"
Nawet nie wyobrażacie sobie jaki jest pęcherz królika który jeszcze się nie wysikał.

No jaki jest?  :P

sylwiana- różnica między świnką a królikiem  jest taka, że świnki raczej nie nauczysz załatwiania się w kuwecie, tylko będzie brudziła, tam gdzie aktualnie się znajdzie, podczas gdy znając dobre metody, królika można nauczyć czstości bardzo szybko.
Ilośc bobków i siośków zależy od konkretnego osobnika oraz tego co je. Najzdrowiej królika karmic w większości sianem i suszonymi ziołami oraz zieleniną- tak zdrowo karmiony królik będzie robił dużo bobków- i bardzo dobrze dla niego :)

juti

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 26, 2008, 12:19:54 pm »
Witajcie!
Ja mam króliczka - Basterka od 2 tygodni.
Niestety upodobał sobie naszą kanapę jako miejsce załatwiania i rozsiewa po niej bobki.
Uczymy go załatwiania się do kuwety - zbieramy bobki, pokazujemy mu je i wkładamy do kuwety. Basterkowi pokazujemy żeby do kuwety wskoczył. Niestety rezultaty są marne.
Ostatnio znalazł sposób żeby nas przechytrzyć i jak widzi że zbieramy bobki natychmiast ucieka do swojej klatki.

Macie jakieś rady? Może źle się zabrałam za naukę załatwiania się do kuwety?

Będę wdzięczna za podpowiedzi!Pozdrawiam wszystkich!:-)

Vegie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2008, 12:36:32 pm »
No mnie też ciekawi ten temat bo np.mojej koleżanki królik zawsze załatwiał się za telewizorem na kable  :co_jest  nie wiem skąd u niego taki pomysł :D ale moja koleżanka go oddala (nie wiem dłaczego ja marzę o króliczku i za nic bym go nie oddała ) ;D

Offline Danae

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2008, 22:46:06 pm »
juti, obserwuj czy zaczyna Was atakować jak zbieracie mu te bobki... mi to niestety wygląda na oznakę znaczenia terenu... Mój Groszek atakował mnie jak mu zbierałam bobki, które były pozostawiane specjalnie po całym pokoju. U mnie pomogła kastracja...

mEFFI100

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2008, 17:45:26 pm »
Ja mam Szwarcula od tygodnia, chłopak ma 5,5 roku i całe życie u poprzedniej właścicielki siedział jak świnka na trocinach i robił gdzie popadnie. Od razu dostał do klatki kuwetę ze żwirkiem drzewnym a na resztę ręcznik zamiast trocin. Pierwszego dnia zlał ręcznik, wzięłam chusteczkę nasączyłam jego moczem i wrzuciłam do kuwety. Dostał nowy ręcznik i go do tej pory nie zasikał, leje tam gdzie trzeba  :jupi Z bobkami to różnie ale tyle mogę mu wybaczyć. Moja Melka była nauczona do kuwety i tak zostało, leje i bobkuje do swojej  i kociej :P Ale część bobków też jej się na klatkę zdarza zrobić. A poprzednia królica była już dorosła, nie wiem w jakich była wychowana warunkach bo to znajda ale bardzo szybko zaakceptowała kuwetę. Króliki to raczej czyste zwierzaczki. :krolik

rikki165

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2008, 18:12:24 pm »
no ,no mEFFI100 . Niezły króliczek Ci się trafił. Chciałabym ,żeby Diana tak szybko zajarzyła o co chodzi z kuwetką. Ale czekam , czekam i chyba sobie jeszcze poczekam....kiedyś się nauczy. :DD

Offline Dorotka

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:48:03 pm »
Moja Tosia załatwia sie w jednym rogu klatki. Niestety mam za małą klatkę (jeszcze powinnam w następnym tygodniu dostać dużą) żeby była w niej kuweta i królik ma trociny :/
Na szczęście poza klatką się nie załatwia więc mam nadziej, że szybko się nauczy siusiać do kuwetki.

mEFFI100

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 14, 2008, 20:55:04 pm »
Ja tam się cieszę, że Szwarcek taki bystrzak. Czyścioch, nie jest żarty, kontaktowy a ludziom się i tak znudził  :(  Ale teraz dostaje codzienną porcję miłości i mi wystarczy takie odwzajemnienie w postaci czystego mieszkania :)

rikki165

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:07:51 pm »
W sumie Diana też jest czyścioszkiem ale nie do końca...bobki zdarza jej się rozbić po za kuwetą....i siusiu też. Ale jest u mnie dopiero 3 tygodnie więc nauka pewnie jeszcze trochę potrwa.... :P

alison1628

• Gość
ODPOWIEDZ
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 14, 2009, 04:26:27 am »
Z moja Balbinka sa problemy z nauka robirnia kupki.Robi do tuwety owszem ale dywan w pokoju to tez jej ulubione miejsce.Jesli chodzi o siusianie to nie mam problemow-tylko kuweta.W kuwecie mam granulowane podloze-Pinio.Pochlania zapachy,jest super chlonne i nie drogie.

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 14, 2009, 09:21:26 am »
kupkami, tak samo jak moczem, królik znaczy terytorium, więc wiecej lub mniej, ale zwykle gubi je na wybiegu. Jeżeli królik ma swoje ulubione miejsce np na dywanie, postaw tam zewnętrzną kuwetę

alison1628

• Gość
ODPOWIEDZ
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 14, 2009, 10:14:09 am »
Nie ma ulubionego miejsca na dywanie,rogi kupke gdzie popodnie.Ale nie zdarza jej sie to czesto wiec za bardzo sie tym nie przejmuje.

mEFFI100

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 14, 2009, 18:40:48 pm »
Dobrze, że leje do kuwety, groszki zawsze przecież łatwiej pozbierać :D Moje są czyściochami i wiedzą gdzie się załatwiać ale kilka koralików raz na jakiś czas też upuszczą. Ja im wybaczam i zawsze jestem wdzięczna, że nie muszę z szmatą za posikanym biegać  :DD